Pa zar valja alkohol

Zajedno s Turcima: Bh. građani piju najmanje alkohola na Balkanu

Lifestyle / Flash | 17. 05. 2017. u 07:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) najmanje alkohola na području Balkana konzumiraju stanovnici BiH, dok građani Srbije popiju više od 12,5 litara alkohola što ih svrstava u balkanske rekordere.

Prema rezultatima spomenutog izvještaja, Turska je europska zemlja čiji stanovnici u prosjeku konzumiraju najmanje alkohola i alkoholnih pića. Naime, prosječan stanovnik Turske stariji od 15 godina godišnje konzumira manje od 2,5 litara alkohola i alkoholnih pića.

Nakon Turske, promatrano na europskoj razini, slijede BiH, Albanija, Makedonija, Malta i Italija gdje jedna osoba iznad 15 godina u prosjeku godišnje konzumira od 5 do 7,4 litara alkohola i alkoholnih pića, piše Dnevni avaz.

Istraživanje SZO je pokazalo da na prostoru Balkana u prosjeku najmanje piju građani BiH, Albanci i Makedonci, a najviše Srbijanci. Odmah iza Srbijanaca su Hrvati koji godišnje popiju do 10 do 12,4 litara alkohola i alkoholnih pića.

Prema navodima SZO-a, u BiH se najviše konzumiraju žestoka pića (73 posto), a nakon toga pivo (23 posto) i vino (četiri posto).

Osim ovih europskih zemalja, zemlje gdje osoba starija od 15 godina u prosjeku godišnje konzumira više od 12,5 litara alkohola i alkoholnih pića su Srbija i Portugal.

Nakon ovih europskih zemalja, najviše alkohola u prosjeku konzumiraju stanovnici Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Španjolske, Belgije, Švicarske, Austrije, Grčke, Finske, Estonije, Latvije i Hrvatske.

Promatrano na globalnoj razini, zemlje čiji stanovnici u prosjeku godišnje popiju najviše alkohola su zemlje istočne i središnje Europe, kao i Rusija gdje u prosjeku jedan stanovnik na godišnjoj osnovi konzumira više od 12,5 litara alkohola i alkoholnih pića, navodi se u istraživanju SZO-a.

Prosječan stanovnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) godišnje konzumira od 7,5 do 9,9 litara alkohola i alkoholnih pića, Kine od 5 do 7,4 litra, Indije od 2,5 do 4,9 litara, a prosječan stanovnik Kanade od 10 do 12,4 litara godišnje.

Kopirati
Drag cursor here to close