ZAKON

Zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna stupa na snagu 2028. godine

Lifestyle / Flash | 30. 06. 2017. u 10:32 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici razmatrao Izvještaj komisije Kolegija koji nije postigao suglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu.

Prema proceduri, izaslanici su danas u drugom krugu trebali glasati o predloženom zakonu.

Međutim, na prijedlog predsjedavajućeg Kluba bošnjačkih izaslanika Halida Genjca, danas se nije glasalo o predloženom zakonu nego je usvojen zaključak kojim se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu vraća na ponovni postupak nadležnoj komisiji u amandmanskoj fazi. Za podnošenje amandmana i dostavljanje izvještaja nadležne komisije primjenjivat će se rokovi propisani Poslovnikom.

"Mislim da bi vrijedilo potruditi se da, kao dodatne konsultacije, mogućnost dodatnih amandmana, spasimo ovaj zakon koji, čini mi se ipak ima veliki dio kvalitetnih rješenja i jedan dio koji bi se mogao popraviti", smatra Genjac.

Po njegovim riječima, s malo napora i s određenim korekcijama zakona moglo bi se doći do rješenja prihvatljivog za sve.

"S obzirom na to da se radi o važnom, obimnom , potrebnom zakonu, koji u ovoj oblasti treba da uredi neka pitanja ili popravi uređenje nekih pitaja kao što su uvjeti obavljanja prijevoza, inspekcijskog nadzora, carinske kontrole te obaveze plaćanja naknade za korištenje cesta u smislu poboljšanja tih odredbi, predlažem usvajanje zaključka kojim bi se zakon vratio nadležnoj komisiji" kazao je Genjac tijekom diskusije.

Dom naroda danas je, u drugom krugu, glasao o principima Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i podržao ih.

Predloženim izmjenama i dopunama se, između ostalog, predviđa da će odredba o zabrani uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna stupiti na snagu 2028. godine, umjesto 2018. kako je propisano važećim zakonom.

U obrazloženju predloženog zakona se navodi da je Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja definirana zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, te je jednim od članova zakona odgođena primjena ove zabrane do 2018. godine.

S obzirom na to da u BiH trenutno ima više farmi koje se bave uzgojem životinja u svrhu proizvodnje krzna jasno je da će zabrana, koja stupa na snagu uskoro, ovu djelatnost onemogućiti navodi se, između ostalog, u obrazloženju predloženih rješenja, te dodaje da se trenutno sva proizvodnja krzna u BiH plasira u izvoz.

Dom naroda je usvojio Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH za 2016. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close