Održivi razvoj turizma

Za projekt Via Dinarica 200.000 KM

Lifestyle / Flash | 22. 11. 2016. u 12:24 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP BiH) danas je potpisao ugovor o sufinanciranju s Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, koje će sa 200.000 KM podržati projekt Via Dinarica s ciljem zajedničkog rada na održivom razvoju turizma u BiH

''Kroz naše učešće u projektu Via Dinarica želimo podržati razvoj turizma u prirodi, doprinoseći time diverzifikaciji i promociji turističke ponude naše zemlje. Pored toga, ovaj projekt će doprinijeti i razvoju poljoprivrede i zadržavanju stanovništva u ruralnim područjima BiH, koji će moći živjeti od svoga rada'', rekla je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

U federalnom proračunu za 2016. godinu, a u okviru Strateškog plana za turizam FBiH, odobrena su dva milijuna KM za unapređenje kvaliteta turističke ponude, jačanje turističkih usluga i poboljšanje promocije, od kojih je 200.000 KM za projekt Via Dinarica.

Rezidentna prestavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu naglasila je da UNDP želi doprinijeti razvoju turizma i dugoročnoj zaštiti okoliša u BiH podržavajući resorno federalno ministarstvo i ostale relevantne institucije u BiH.

Projekt Via Dinarica je platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast, koji povezuje sedam država Dinarskog gorja, od Slovenije na sjeveru, do Srbije, Kosova i Albanije na jugu.

Kroz promociju Via Dinarice kao regionalne turističke atrakcije nastoji se ojačati konkurentska pozicija BiH u sferi turizma u prirodi, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close