Kažu znanstvenici...

Vožnja biciklom povoljno utječe na zdravlje

Lifestyle / Flash | 20. 04. 2017. u 07:19 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vožnja biciklom na posao vrlo povoljno utječe na zdravlje, odnosno zaposlenicima koji biciklom odlaze na posao, u odnosu na one neaktivne, prijeti 45 posto manja opasnost od obolijevanja od raka i 46 posto manja opasnost od srčanih bolesti, prenose mediji.

Pješačenje do posla povezano s 27 posto nižim rizikom od srčanih bolesti i 36 posto nižim rizikom od smrti od srčanih bolesti, premda, kako se čini, nema nikakav utjecaj na manji rizik od obolijevanja od raka ili općenito na manji rizik od preuranjene smrti, prenose mediji.

U studiji, objavljenoj u Britich medical journalu, je bilo uključeno 264.377 osoba starih u prosjeku 53 godine. S obzirom na to da je studija bila promatračkoga tipa, ne mogu se izvući čvrsti zaključci, a na rezultate studije mogli su utjecati i drugi faktori, dodali su znanstvenici, s obzirom na to da su ispitanici sami davali podatke o načinima odlaska na posao i udaljenosti.

"Ovi rezultati pokazuju da se zdravlje stanovništva može poboljšati politikom koja potiče aktivnije načine prijevoza, posebno vožnju biciklom", istaknuli su znanstvenici. Osim toga, dodaju, zamjena vožnje u automobilu vožnjom na biciklu smanjit će i gustoću prometa u gradovima te pridonijeti smanjenju zagađenosti zraka, uz dodatne povoljne učinke na zdravlje.

Kopirati
Drag cursor here to close