Javna rasprava

VIDEO | Vlada će odlučiti o statusu žene, majke u porodiljnom odnosu...

Lifestyle / Flash | 27. 01. 2017. u 13:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva javna rasprava o Nacrtu zakona o zaštiti obitelji s djecom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, za općine Jablanica, Konjic i Prozor-Rama, upriličena je u petak u dvorani za sastanke Općinskog vijeća Jablanica.

Naime, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, osim spomenute rasprave organizira još dvije javne rasprave koje će biti održane u Čapljini i Mostaru.

Janja Milinković, pomoćnica ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a kazala je u izjavi za Fenu kako je Zakon o zaštiti obitelji s djecom Skupština HNŽ-a usvojila još 16. prosinca prošle godine.

''Skupština HNŽ-a dala nam je obvezu da u roku od tri mjeseca provedemo javne rasprave te nakon toga u ovaj naš zakon ugradimo primjedbe, prijedloge i mišljenja, koja nisu u suprotnosti s federalnim zakonom i drugim propisima u smislu poboljšanja njegove primjene u praksi'', kazala je Milinković.

Dodala je kako su na današnju javnu raspravu, bili pozvani svi građani, predstavnici centara za socijalni rad, kao i predstavnici lokalnih zajednica kako bi se mogli očitovati po pitanju toga zakona.

''Naša je obveza organizirati javne rasprave, posebno ako se neka prava financiraju iz lokalnih zajednica, što je slučaj i u ovom zakonu. Međutim, kako općine već financiraju ova prava, a s obzirom da ipak nismo imali nikakvih primjedbi, one se ipak mogu dostaviti do 16. ožujka, kada završava zakonski rok za ovu javnu raspravu. Nakon toga će se dostaviti povjerenstvu u Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi, koje je sastavljeno od tri člana iz Ministarstva i tri člana koja dolaze iz predstavnika centara za socijalni rad, a ujedno i predstavnika lokalnih zajednica'', naglasila je Milinković.

Istaknula je kako je u proceduri izrade i federalni Zakon o zaštiti obitelji s djecom.

''Ukoliko dođe do usvajanja federalnog Zakona o zaštiti obitelji s djecom, predviđeno je da se dječji doplatak financira iz Proračuna Federacije BiH, kao i jednokratna novčana pomoć majkama. Također, ono što će sada odlučiti Vlada FBiH, jeste status žene, majke u porodiljinom odnosu (...). I ona bi se zaista trebala naći u nekom drugom sustavu, a ne sustavu dječje i socijalne zaštite te ostvarivati to pravo putem Centra za socijalni rad, što bi olakšalo i županijskim proračunima. Mi bismo mogli, proširiti prava i nuditi kvalitetnije naknade za majke koje nisu u radnom odnosu i naravno neka druga prava kojima bi poboljšali status djece na području naše županije'', istaknula je Milinković.

Kopirati
Drag cursor here to close