Ostalo samo korito

VIDEO | Snimke iz zraka: Jablaničko jezero se povuklo iz Donje Rame

Lifestyle / Flash | 31. 01. 2017. u 08:01 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svima je poznato da je voda izvor života. Bez nje skoro nikakav oblik života ne može opstati. Toliko je važna da se čak u svijetu vode i ratovi samo zbog nje. Bosna i Hercegovina je jedna od bisernih zemalja po količini i čistoći vode. Veliki dio tih voda su umjetna jezera nastala izgradnjom brana na uskim koritima rijeka. Jedno od tih jezera je i Jablaničko jezero, umjetna hidroakumulacija na rijeci Neretvi.

Prostire se od Jablanice do Konjica u sjeverno-istočnom pravcu, te od Jablanice u sjevero-zapadnom pravcu u južne dijelove općine Prozor-Rama.

Brana, visine 80 metara, čini da ovo jezero ima maksimalnu dužinu oko 30 km, površinu od 1440ha, a zapremina oko 290 hml pri maksimalnoj ispunjenosti. Najveća dubina mu je 80 metara, a oscilacije vodostaja su i do 25 m.

Ovom akumulacijom zaustavljena je nemirna i hirovita rijeka Rama, hladna i divlja rijeka Neretva, potopljeni su dijelovi imovine i naselja uz njihov stari tok.

Uslijed slabijih padalina i slabijeg dotoka vode, ova kao i sve slične akumulacije, u naglom su opadanju vodostaja zbog proizvodnje električne energije.

U Ustirami i Gračacu, u općini Prozor-Rama, ostalo je samo korito rijeke Rame, koja je svojom snagom stoljećima urezivala svoje korito u okolni teren, i samo mrtva priroda nastala je stajanjem vode umjetnog jezera.

Mrtva, bezlična, strahovita priroda, kojoj je jedina ljepota hladna rijeka Rama. Kako to sve izgleda kada se povuku vode, pokažu riječne i jezerske udubine, pogledajte u fotografijama i videozapisu.

Kopirati
Drag cursor here to close