VIDEO | Kako su ''Maratonci'' predvidjeli kraj Jugoslavije
Kultni film
OBJAVA: Četvrtak, 27. listopada 2016. 9:39
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Sa.M.
Maratonci trče počasni krug
2

Malo je poznato da su Maratonci zapravo bili kritika tadašnjeg autoritarnog sustava.

"Maratonci trče počasni krug" je srpski film snimljen 1982. godine u režiji Slobodana Šijana, a scenarij je napisao Dušan Kovačević na osnovu svoje kazališne predstave koja je nastala desetak godina ranije.

Ovaj film je dobitnik mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i smatra se jednim od najboljih ostvarenja srpske i jugoslovenske kinematografije, piše stranica Kafenisanje.rs.

Vlast kao pogrebno poduzeće, Pantelija kao Tito

1. Malo je poznato da su Maratonci zapravo bili kritika tadašnjeg autoritarnog sustava. Autora je tadašnja vlast podsjećala na pogrebno poduzeće, a svi su na vlasti bili doživotno i nije bilo naznake kad će otići.

Nakon smrti Pantelije (koji navodno predstavlja Tita), osnivača pogrebnog poduzeća "Dugo konačište", nasljednici kreću u borbu oko podijele imovine. Kovačević na kraju filma na simboličan način predviđa raspad Jugoslavije, što će se godinama kasnije obistiniti.

Problematične scene

2. Iako u to vrijeme službeno nije bilo cenzure, postojala su određena tijela koja su odlučivala što smije pred publiku, a što ne smije. Tako su razna povjerenstva nekoliko puta odlagalapočetak snimanja filma "Maratonci trče počasni krug", a na prvu verziju scenarija stavljena je zabrana.

Ipak, scene koje su po mišljenju cenzora bile problematične su izbačene, ali to nije promijenilo suštinu filma.

3. Iz filma je izbačena još jedna scena koja bi gledateljima dala pravu sliku o ulozi služavke Olje (koju glumi Melita Bihali) u obitelji Topalović. Naime, ona Topalovićima nije služila samo za održavanje domaćinstva nego bukvalno za sve, pa čak i za seks.

Izbačena 'redaljka'

U spomenutoj sceni Laki (Bata Stojković) ulazi u sobu i zatiče svog djeda Aksentija (Mija Aleksić) u krevetu sa služavkom Oljom i povikne: "Što to radiš, večeras je moj red!" Ova scena je obrisana zbog nesuglasica Melite Bihali i snimatelja Bože Nikolića.

4. Prema originalnom scenariju za predstavu Maratonci trče počasni krug, starost članova obitelji Topalović je sljedeća: Pantelija: 150 godina, Maksimilijan: 126, Aksentije: 102, Milutin: 79, Laki: 44, Mirko: 24.

Komentari (2)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Salko Jakirovic
prije 299 dan.
Meni više baca na ove naše plemenske zajednice,a Olja glumi MMF.
+4
-3
0
-
Chrome
kafenisanje rs
2. kafenisanje rs
prije 299 dan.
Poštovani, tekst je preuzet sa sajta Kafenisanje.rs, pa vas molimo da ga linkujete kao izvor Hvala http://kafenisanje.rs/2016/10/08/maratonci-trce-pocasni-krug-zanimljivosti/
+5
-1
0
RS
Chrome