Jedva primjetno

Valencia promijenila ime

Lifestyle / Flash | 31. 03. 2016. u 20:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treći po veličini grad u Španjolskoj, Valencia, u četvrtak je odlukom gradskog vijeća promijenio svoje ime, ali će stranci razliku jedva primijetiti iako je promjena njegovim stanovnicima jako bitna, piše Hina.

Službeno ime Valencije promijenjeno je u València, sa naglaskom na drugom slogu, kako je to pravilno u valencijanskom dijalektu službenog španjolskog jezika.

No, mnogi stanovnici Valencije i istoimene provincije jezik kojim govore smatraju posebnim jezikom, a ne kastiljanskim kojim se služi većina ostalih stanovnika Španjolske, te zato važnim dijelom svog kulturnog identiteta.

Odluka o preimenovanju donijeta je većinom glasova u gradskom vijeću, u kojemu su vladajući s lijevog centra, dok se je konzervativna oporba suzdržala od glasovanja.

"Ovo je početak normalizacije valencijanskog jezika, ima li išta normalnije da u svom jeziku imenujemo grad i pokrajinu u kojoj živimo", kazao je gradonačelnik Joan Joan Ribó.

Zadaću provedbe odluke o preimenovanju grada i pokrajine dobila je Valencijanska jezikoslovna akademija (AVL), a još nije određeno kad će u skladu s novim imenom biti promijenjeni i prometni znakovi širom Španjolske koji upućuju prema Valenciji.

Kopirati
Drag cursor here to close