Predrag Vučković

Upoznajte fotografa čije su fotografije proslavile Mostar kao Cliff Diving atrakciju

Lifestyle / Zdravlje | 17. 09. 2017. u 13:29 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako započeti priču o čovjeku koji je svoj život posvetio fotografiji koja se odvija u najekstremnijim uvjetima na svijetu? Želja za drukčijim kadrom, drukčijom perspektivom i snaga volje dovela je Predraga Vučkovića na mjesto jednog od najboljih fotografa ekstremnih sportova na svijetu i službenog fotografa Red Bull Cliff Diving događaja u Mostaru.

Predrag Vučković, rođen je 1973. godine u Beogradu, a fotografijom se bavi već skoro trideset godina. Prije same fotografije i sam se bavio raznim ekstremnim sportovima a neke od njih je 'uvezao' u tadašnju Jugoslaviju. Poznanstvo adrenalinskih sportova jako mu je pomoglo u fotografiji. Raditi dvije stvari koje volite u isto vrijeme apsolutno ne može biti loš izbor. Riječ EXTREME je u svakom djeliću njegovog života, i posla i odmora, a pogled na reference doslovno ostavlja bez daha te je dio najnevjerojatnijeg događaja Red Bull Stratosa koji je pomjerio sve ljudske granice.

Na upit da izdvoji neki od najtežih projekata kazao je da mu je to jedno od najtežih pitanja, jer njegova karijera ekstremnog fotografa traje već nekih 15 godina.

"Kada trebam nekome predstaviti svoj rad, najteže mi je izvući iz mojih referenci što je tu najznačajnije, jer već tu ima mnogo projekata koje ne mogu odvajati jedno od drugog jer su svi na visokoj razini", kazao je Predrag

Jedna od najvećih referenci jest skok s ivice svemira koji sam radio za Red Bull Stratos s Felixom Baugartnerom, dodao je.

Predrag je bio odgovoran za pripreme tog skoka, za sve testove prije početka projekta te je tijekom projekta bio uz Felixa dok se spremao, te je ispratio lansiranje kapsule.

"Jedan od mojih zadataka bio je da budem u helikopteru, te da budem prvi foto-kontakt s Felixom i ispratim ga do slijetanja."

Kao neke od najgorih uvjeta u kojima je radio izdvaja ekspediciju na Antarktik.

"Hladnoća uvijek predstavlja izazov, tako da ako pričamo o stvarno ekstremnim situacijama, ekspedicija na Antarktiku od 35 dana svrstava se u neke od „highlight“ ekstremnih projekata koje sam fotografirao. Plan nam je bio popeti se na najveći vrh na Antarktiku i da ruski BASE skakač Valery Rozov skoči sa stijene na vrhu. Sama pomisao da 35 dana provedete na Antarktiku bez grijanja, bez osnovnih uvjeta za život, samo s vrećom za spavanje i šatorom dovoljno čini da to zvuči ekstremno, a kamoli doživjeti to."

Predrag je i ovaj vikend proveo u Mostaru na pretposljednjoj postaji ove sezone u Red Bull Cliff Diving natjecanju s najboljim skakačima na svijetu, a neke od njegovih fotografija s prošlogodišnjih događaja proslavile su Mostar i Stari most u svijetu.

"Netko bi rekao da je Mostar super lokacija za fotografiranje i laka lokacija za ispratiti, ali moj način fotografiranja i pristup fotografijama je drugačiji. Trudim se napraviti nešto drugačije od kolega i jednostavno trudim se da moje fotografije izgledaju i budu drugačije. U Mostaru volim fotografirati iz vode podvodnim fotoaparatom, gdje se trudim napraviti neki drugi ambijent i drugačiji izgled svih tih fotografija. Svi znaju koliko je Neretva hladna i brza rijeka, a provesti u vodi 4-5 sati ovu lokaciju čini dovoljno izazovnom za raditi", kaže Vučković za Bljesak.info.

Mišljenja je da fotografija ne bi bila toliko popularna da 'svi mislimo na isti način'. Najvažnijim smatra unikatnost i pravi trenutak kada je riječ o ekstremnoj fotografiji, te kada se sastave te dvije stvari, uspjeh ne može izostati.

S obzirom na to da je Predrag fotograf s vjerojatno najviše sati provedenih u letu iz različitih letjelica (preko 550 sati točnije) te da je scuba-diving instruktor duže od 20 godina, nismo mogli ne postaviti pitanje što mu je draže, zrak ili voda?

Na sve te sate provedene u zraku, iznad nekih od najljepših lokacija, ovaj ekstremni fotograf ipak bira vodu.

"Kada pričamo o tomu, vodu bi uvijek stavio na prvo mjesto kao izazov i kao mogućnosti da razvijem neke nove tehnike fotografiranja u vodi i iz vode, imam mnogo više sati provedenih pod vodom nego u zraku, te bi voda bila moj konačan odabir."

 

Predrag također priprema i knjigu ''Crna Gora iz drugačije perspektive'' koja će sadržavati 100 unikatnih fotografija koje do sada nisu napravljene na način na koji će ih on napraviti.

"Veći dio knjige sam završio, te je ostalo fotografirati nekih 20-tak stranica i pripremiti materijal i to je projekt na kojem radim, a ujedno istražujem i neke stvari za koje ljudi u Crnoj Gori ne znaju ni da postoje.

 

Vlasnik je EXTREME CANYONING ekipe koji se bavi istraživanjem kanjona po Srbiji i Crnoj Gori, te je ove nedostupne lokacije učinio dostupnima „običnim smrtnicima“ putem svog obučenog tima specijaliziranih u oblasti planinarstva i ekstremnih sportova. Naveo je također da Bosna i Hercegovina ima tri spektakularna kanjona koja će obavezno doći istražiti i koje bi mogao uvrstiti na svoju listu koja bi mogla izrasti u neki vodič ili knjigu za cijelu regiju. Svojim dugogodišnjim iskustvom zadobio je povjerenja nekih od svjetskih brendova, poput Nikona kojim fotografira, MARES ronilačku opremu, SUBAL podvodna kućišta, te je dio Afflictiona Teama američkog brenda koji ima pogled na sportaše i jedini je fotograf u cijeloj ekipi.

Neke od povijesnih trenutaka koje je zabilježio ovaj fotograf pogledajte u nastavku.

Pobjednički skok Ivane Španović 

Nevjerojatna fotografija glečerskih rijeka na Islandu 


Fotografija za koju će mnogi reći da je Photoshop


Obaranje svjetskog rekorda u ronjenju ispod leda 


Razvijanje novih tehnika fotografiranja pod vodom 


Ostatak vrhunskih fotografija možete da pogledate na Predragovoj službenoj Facebook stranici, te na njegovom Instagram profilu .

Kopirati
Drag cursor here to close