Nasilje nad ženama

U sigurnim kućama boravilo 125 žrtava obiteljskog nasilja

Lifestyle / Flash | 24. 11. 2016. u 13:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području BiH u prošloj je godini u sigurnim kućama boravilo 125 žrtava obiteljskog nasilja, kazala je Feni koordinatorica Udruženje "Žena BiH" Amira Selimić, uoči međunarodne kampanje "Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" koja se provodi u više od 100 zemalja svijeta.

''Nažalost, 'Naša kuća' je bila pola protekle godine zatvorena zbog nedovoljnih financijskih sredstava'', dodala je Selimićeva, naglasivši kako je ta kuća u ovoj godini primila osam žrtava nasilja te im izišla u susret, pruživši im pomoć i sigurnost.

Po njezinim riječima, na području BiH trenutno djeluje devet sigurnih kuća, a jedna od njih nalazi se u Mostaru.

Kada su u pitanju najčešći oblici nasilja nad ženama, Selimić ističa kako se nasilje javlja u četiri oblika - fizičko, psihičko, seksualno i ekonomsko nasilje, no da je teško govoriti o tome kojeg oblika ima više.

''Najčešći pozivi na besplatni SOS telefon odnose se na psihičko nasilje, a zatim fizičko koje je najviše i rasprostranjeno'', kazala je koordinatorica Udruženja "Žena BiH" te dodala kako to udruženje u suradnji s policijom i centrima za socijalni rad pokušava riješiti probleme tih žena te ih smjestiti u sigurne kuće.

Inače, u povodu međunarodne kampanje "Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" u četvrtak su u Mostaru članice Udruženja "Žena BiH" izašle na ulice s promotivnim materijalima te građanima, kroz priču i razgovor, pokušale približiti problem nasilja nad ženama.

Kopirati
Drag cursor here to close