Osporavanja i razaranja

U Mostaru se raspravlja o bosanskom identitetu i državi u 20. stoljeću

Lifestyle / Flash | 20. 04. 2017. u 08:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Centara za strategijske studije Međunarodnog foruma Bosna, 21. travnja s početkom u 17:30 sati u Centru za kulturu u Mostaru održat će se javna rasprava pod nazivom "Bosanski identitet i država u 20. stoljeću: U osporavanjima i razaranjima".

Uoči javne rasprave održat će se konferencija za medije, s početkom u 12 sati na kojoj će govoriti predsjednik Centra za strategijske studije Međunarodnog foruma Bosna Taner Aličehić, Tarik Čengić i predsjednik Međunarodnog foruma Bosna Rusmir Mahmutćehajić.

"Bosansko pitanje je sadržaj europske politike i kulture u dugome vremenu. Moderni raspleti imperijalnih sukoba u Bosni i oko nje proizveli su različite oblike političkog i kulturnog antibosanstva. Tako je nastao geopolitički paradoks: što manje bosanstava, više srpstva i hrvatstva u Bosni. Na tome paradoksu temeljena su osporavanja, razaranja i posvajanja gotovo svega bosanskog u gradnji političkih ideologija i njihovih državnih imaginacija. A sve to prate groteskne pojave pseudo znanosti ideologijskih tumačenja svega bosanskog", istaknuli su organizatori.

Zašto je pitanje o Bosni tabuizirano tokom 20. stoljeća? Jesu li nacionalističke elite tim tabuiziranjem doprinosile oslobađanju naroda na koje su se pozivale? Je li otvaranje svih sadržaja bosanskog pitanja moralni i politički imperativ pred filozofima politike i kulture? O navedenim i drugim pitanjima uvodno će govoriti Taner Aličehić i Đenan Galešić.

U raspravi će sudjelovati Kadrija Hodžić, profesor s Univerziteta u Sarajevu Husnija Kamberović, Rusmir Mahmutćehajić i sveučilišni profesor Krsto Mijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close