Anketa

U Mostaru bi se srednjoškolci odrekli prijatelja kad bi saznali da je homoseksualac

Lifestyle / Flash | 10. 06. 2015. u 07:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski maturanti ne znaju što znači skraćenica LGBT, smatraju da je homoseksualnost bolest i odrekli bi se prijatelja ako bi saznali da je on drugačije seksualne orijentacije.

Također, učenici su istaknuli kako nisu tijekom školovanja dovoljno naučili o seksualnosti, ali i da ih to ne zanima.

 

Pokazala je to anketa koju je portal Bljesak.info proveo među maturantima četiri srednje škole iz Mostara. U anketi su sudjelovali učenici Koledža Ujedinjenog svijeta, njih 36, Srednje građevinske škole Jurja Dalmatinca (34), Gimnazije fra Grge Martića (84) te Srednje ekonomske škole Joze Martinovića (110).

Sudjelovanje u anketi, iako je bila pismena i anonimna, odbile su Srednja prometna i Srednja saobraćajna škola zbog negativnih iskustava s ranijim anketama.

Većina ispitanih zna što znači LGBT. No, zabrinjavajuće je da od ukupno 264 učenika, koliko ih je sudjelovalo u anketi, većina njih smatra da je homoseksualnost bolest. Gledano po školama, u tome prednjači Građevinska škola u kojoj je samo jedan maturant, od njih 34, rekao da homoseksualizam nije bolest. Jedan nije odgovorio na to pitanje, a ostali su zaokružili 'da'.

 

Ista škola prednjači i u negativnom odgovoru na pitanje 'Biste li podržali gay-brak u BiH?', pa bi takav brak podržao samo jedan učenik, a samo je mostarski Koledž Ujedinjenog svijeta na ovo pitanje odgovorio pozitivno. Dakle, većina mostarskih maturanata ne bi podržala istospolni brak.

 

Većina ih ne bi podržala ni paradu ponosa kada bi se ona održavala u Mostaru, a većina ih je odgovorila kako ne bi sudjelovala u paradi. U paradi bi, u znak podrške toleranciji, sudjelovalo 15 maturanata dok njih 249 ne bi. Od toga, 163 ih ne bi sudjelovalo u paradi jer je protiv, dok 86 učenik ne bi sudjelovao uz naglasak kako nema ništa protiv održavanja parade.

 

Kad je u pitanju obrazovni sustav, anketa je pokazala kako se u njemu ne pridaje dovoljno pozornosti ljudskim pravima ali i seksualnom odgoju. Naime, većina učenika odgovorila je kako nije dovoljno upoznata s pravima manjina u BiH, a u tome prednjače domaće škole, budući da samo u Koledžu ujedinjenog svijeta većina tvrdi kako je upoznata s pravima manjina.

Većina učenika smatra kako nedovoljno uči o seksualnosti. Tako je njih 141 odgovorilo kako ne uči dovoljno o tome u školi, 57 kako ne uči, ali da bi željelo učiti, dok 30 učenika smatra kako o tome dovoljno uče.



No, ima onih koje ta tema i ne zanima, pa je tako 34 učenika navelo kako o tome ne uče dovoljno, ali da ih to i ne zanima. I u ovom slučaju bilo je onih koji nisu odgovorili na pitanje.

Većina mostarskih maturanata odgovorila je kako poznaje osobe homoseksualne orijentacije. Osobno takvu osobu poznaje 124 učenik dok ih 101 navodi kako takve osobe poznaju samo iz medija.

Prijateljstvo bi većina podredila seksualnoj orijentaciji prijatelja. Naime, većina učenika bi zaboravila na prijateljstvo ukoliko bi im prijatelj priznao da je homoseksualac.



Prijatelja ne bi podržalo 105 učenika, a čak njih 41 bi se prestao dužiti s prijateljem ako bi priznao da je homoseksualnih sklonosti. Prijatelja bi podržalo 115 učenika, a i u ovom slučaju bilo je onih koji su izbjegli zaokružiti odgovor na ovo pitanje.


*tekst nastao u suradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom, u sklopu MATRA programa Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske

Kopirati
Drag cursor here to close