36. obljetnica ukazanja

U Međugorje stiže više desetaka tisuća hodočasnika iz cijeloga svijeta

Lifestyle / Flash | 24. 06. 2017. u 06:05 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas i sutra od ranog jutra rijeke hodočasnika slijevat će se prema župnoj crkvi, a stići će sa svih strana svijeta. Središnje misno slavlje na uočnicu u 19 sati predslavit će fra Mate Dragićević, mostarski svećenik podrijetlom iz međugorske župe, a na samu obljetnicu u isto vrijeme euharistijsko slavlje predslavit će fra Damir Pavić, tajnik Provincije Bosne Srebrene.

Od 24. lipnja 1981. do danas Međugorje je posjetilo više od 40 milijuna hodočasnika iz gotovo svih zemalja svijeta.

Trideset i šesta obljetnica Gospinih ukazanja u župi Međugorje bit će obilježena Međunarodnom hodnjom mira od Humca do Međugorja, misnim slavljima, molitvama, pjesmama u ozračju mira i himnom svetišta “Došli smo ti, Majko draga”.

Međugorje je u ovih 36 godina iz svijeta privuklo više od četrdeset milijuna hodočasnika koji su tu tražili mir u srcu. I zbog toga se za Međugorje s pravom kaže kako je svijet u malome. Što i nije čudno jer ova župa u posjednih 36 godina prenosi glas i poruke Kraljice Mira. Međugorska župa utemeljena je 1892. i stavljena je pod zaštitu sv. Jakova, zaštitnika hodočasnika.

Sastavnice svetišta su Podbrdo, mjesto Gospina ukazanja, brdo Križevac i crkva sv. Jakova. Ta mjesta posjećuju mnogobrojni hodočasnici kako bi na njima našli mir kroz molitvu. Od 24. lipnja pronio se glas diljem svijeta kako se na Podbrdu u Bijakovićima, u međugorskoj župi, ukazuje Gospa Kraljica Mira. Prvih dana rijeke hodočasnika dolazile su se uvjeriti u istinitost izjava šestero vidjelaca - Vicke, Marije, Mirjane, Ivanke, Ivana i Jakova, javlja Vecernji.ba.

Od tada Međugorje ne prestaje privlačiti hodočasnike iz čitavoga svijeta, koji već toliko godina neumorno hodočaste u to jedno od najvećih Gospinih svetišta u svijetu okrepljujući se i nadahnjujući se snagom Gospinih poruka.

U ova dva dana, od ranog jutra rijeke hodočasnika “pješaka” slijevat će se prema župnoj crkvi, mnogi od njih bosonogi, a stići će sa svih strana Hercegovine, Hrvatske, dijela Bosne te autobusima i vozilima iz bližih i susjednih zemalja, poput Italije, Slovenije i Austrije, Njemačke, Poljske, Češke, Španjolske, kao i zrakoplovima iz najudaljenijih zemalja svijeta.

Hodočasnički putovi vodit će do crkve, Podbrda - mjesta Gospina ukazanja i brda Križevca te Gospina kipa u dvorištu crkve, groba pokojnog fra Slavka Barbarića… Hodočasnici će se svakako željeti susresti i s vidiocima.

Danas, na uočnicu, organizira se tradicionalna Hodnja mira od Humca do 15 kilometara udaljenog Međugorja. Polazak je pješice u 6 sati ujutro ispred crkve svetoga Ante. Dolazak u Međugorje je u 10 sati, kada će biti blagoslov pred Presvetim Oltarskim Sakramentom pred međugorskom crkvom svetoga Jakova za nazočne hodočasnike, župljane - sudionike Hodnje mira.

Svete mise danas, na uočnicu Gospina ukazanja na hrvatskom jeziku su u 7, 8, 11, 13 i 19 sati. Na samu obljetnicu, sutra, mise na hrvatskom jeziku slavit će se u 5, 6, 7, 8, 9 i 11 sati, a središnja sveta misa bit će u 19 sati. Večernju svetu misu na uočnicu, večeras, predslavit će fra Mate Dragićević, mostarski svećenik podrijetlom iz međugorske župe, a na samu obljetnicu, sutra, večernje misno slavlje predslavit će fra Damir Pavić, tajnik Provincije Bosne Srebrene.

Nakon toga u 22 sata nastavlja se program s redovitim cjelonoćnim klanjanjem - sve do samog jutra. Svečane svete mise na dvadesetak svjetskih jezika slavit će se cjelodnevno oba dana u međugorskom svetištu.

Kopirati
Drag cursor here to close