Nematerijalna baština

U Čapljini svečano otvoren 4. sastanak Mreže ''I care for …Europe''

Lifestyle / Flash | 29. 04. 2017. u 17:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak je u Čapljini svečano otvoren 4. sastanak Mreže 'I care for …Europe'. Otvaranju je nazočilo 180 sudionika. Program je otvorio načelnik općine Čapljina Smiljan Vidić i načelnik općine Stolac Stjepan Bošković uz predstavljanje nematerijalne baštine općine Čapljina. Već u subotu svih 8 izaslanstava (predstavnici općina i omladina) su prezentirali potencijale, prirodne ljepote, infrastrukturu i nematerijalnu baštinu kojom raspolažu.

Kroz prezentacije, omladina i stakeholderi su se dodatno upoznali te pripremili za zajednički budući rad.

Stolac i Čapljina su domaćini za 180 sudionika iz Italije, Srbije, Slovenije i Hrvatske sve do 1. svibnja s bogatim programom, seminarima, radionicama, upoznavanjem s kulturnom baštinom općine Stolac i općine Čapljina te natjecanjem mladih u tradicionalnim sportovima. Cilj povezivanja je povećanje partnerstva i suradnje s drugim malim gradovima i zajednicama sličnih karakteristika u Europi.

Program se danas nastavio predstavljanjem nematerijalne baštine svih 8 izaslanstava, seminarima koji su ujedno i radionice koje su koordinirali predstavnici Adiatic GreeNet i ISOG- Međnarodni institut za sociologiju iz Gorizie (Italija), te se održao i seminar „Prema integriranom pristupu kulturnoj baštini u Europi“.

Interaktivni program 4. sastanka Mreže danas je sadržavao i radionicu za potporu poduzimanju zajedničkih konkretnih mjera za promicanje lokalne kulturne, prirodne i nematerijalne baštine za održivi razvoj turizma zajednica Mreže „I Care For …Europe“.

Načelnik općine Čapljina Smiljan Vidić je kazao da sva mjesta uključena u Mrežu osim povijesno kulturne baštine posjeduju i iznimno bogatu nematerijalnu baštinu odnosno tradiciju i običaje.

Upravo nematerijalnu baštinu moramo aktivirati u korist valorizacije turističke ponude. Ovakvi aktivni susreti ne samo da promiču suradnju, umrežavanje i promicanje kulturnih vrijednosti nego su važne i za poticanje lokalnih zajednica da djeluju lokalno i misle globalno jer kulturna, materijalna i nematerijalna baština kojom raspolažemo je osnova za turizam i održivi razvoj.

"I Care for Europe" je odraz dobre volje svih članica, predanosti zajedničkom radu, razmjenama iskustava i dobrih praksi kroz organiziranje zajedničkih sastanaka neprofitnih udruga, škola, ekonomskih i društvenih organizacija, identificiranju mogućih EU tendera i poziva za prijave prijedloga zajedničkih projekata koji se tiču promicanja kulturnog i prirodnog naslijeđa, održivog razvoja i turizma. Mreža je otvorena za pristupanje i drugim zajednicama sličnih karakteristika u Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close