Po tome smo u vrhu

U BiH puši 13 posto školske djece

Lifestyle / Seksualnost | 15. 09. 2017. u 09:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini oko 44 posto odrasle populacije konzumira duhan što našu zemlju stavlja pri sami vrh u Europi kada se govori o pušenju, kazao je u petak u Mostaru ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar tijekom rasprave o Nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Po njegovim riječima, jako je veliki broj ljudi izložen pasivnom pušenju, koji je poseban problem jer pušači prilikom pušenja vraćaju 2/3 duhanskog dima u okolinu što šteti zdravlju nepušača.

Ocijenio je kako su istraživanja, koja su vršena među djecom, također poražavajuća.

''Oko 13 posto školske djece puši i to nas posebno zabrinjava jer pušač se postaje u mladoj životnoj dobi. Vrlo rijetko se netko za pušenje odluči u srednjoj ili kasnoj životnoj dobi'', kazao je Pehar.

Poručio je kako će sve buduće aktivnosti biti usmjerena ka smanjenju broja pušača.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH ističe kako se 2/3 smrti u Federaciji BiH pripisuju bolestima, koje se direktno dovode u vezu s pušenjem.

''Tu su u prvom redu kardiovaskularne bolesti, infarkt srca i infarkt mozga i esencijalna hipertenzija, a i maligne bolesti su u porastu. Kod muškaraca je karcinom pluća na prvom mjestu, a slijedi karcinom prostate, dok je kod žena karcinom dojke na prvom mjestu, a onda karcinom pluća'', naveo je Pehar.

Istaknuo je kako se sve te bolesti direktno dovode u vezu s pušenjem te da se upravo zbog toga zakonom predviđa zabrana pušenja u svim javnim zatvorenim prostorima.

Menadžerica za komunikacije Udruženja PROI Arijana Knežević kazala je kako je ovaj zakon napravljen s ciljem zaštite svih građana među kojima su i pušači i nepušači.

Prema njezinim riječima, primarni cilj ovog zakona je zdravstveni cilj i hitno ga treba donijeti.

''S jedne strane imamo kobne zdravstvene posljedice, a s druge strane okvirnu konvenciju o kontroli duhana koja je ratificirana 2009. godine. Osim toga imamo i EU direktivu o duhanskim proizvodima, zbog čega je izuzetno važno ovaj zakon što prije donijeti'', kazala je Knežević.

Navela je kako je jedina strana, kojoj bi odgovaralo odgađanje donošenja ovog zakona ili obustava njegovog usvajanja, duhanska industrija. Zbog toga što je to, kako kaže, u direktnom sukobu s njezinim profitnim interesima.

Zaključila je kako se BiH nalazi pri vrhu u Europi kada je riječ o konzumaciji duhana, i odraslih i mladih, upravo zbog neodgovarajuće zakonske regulative.

Inače, spomenuti zakon, u cilju zaštite i unaprjeđenja zdravlja stanovništva, uređuje mjere zabrane i ograničenje uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, njihovog oglašavanja, promidžbe i sponzoriranja, potom sprječavanje pristupa maloljetnih osoba tim proizvodima, sastav duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, suzbijanje štetnih posljedica, preventivne mjere, kao i osnivanje Federalnog povjerenstva za kontrolu uporabe duhana.

Javna rasprava je organizirana kako bi se osobe koji su zainteresirane za spomenutu temu upoznale s tekstom zakona.

''Sve ono što bude rečeno na javnoj raspravi zapisat će se i bit će uzeto u obzir prilikom formiranja konačnog teksta prijedloga zakona, koji će onda ići na usvajanje u oba doma Parlamenta FBiH'', zaključio je Pehar.

Kopirati
Drag cursor here to close