Porast nasilja

U BiH ne postoji djelotvoran sustav zaštite starih osoba

Lifestyle / Flash | 15. 06. 2017. u 12:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nasilje nad starim osobama je izraz rodne diskriminacije, a u BiH ne postoji djelotvoran sustav zaštite starih osoba, niti koordinirano djelovanje institucija u cilju blagovremenog otkrivanja slučajeva te vrste nasilja, pružanja odgovarajuće pomoći i podrške, te kažnjavanja počinitelja.

Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u priopćenju za javnost na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starim osobama, navodi da je potrebno usmjeriti pažnju na probleme i potrebe starijih osoba.

''Potrebno je i izmijeniti zakonski okvir te nasilje nad starim osobama posebno kvalificirati kao kazneno djelo, kreirati politike koje uvažavaju doprinos starijih osoba u društvu, sprječavaju diskriminaciju i marginalizaciju starih osoba i koje uključuju stare osobe u sve segmente društvenog života'', navodi se.

Ističe se da je broj slučajeva nasilja nad starim osobama u porastu, posebno su ranjive stare žene.

Prema statističkim podacima u porastu je nasilje djece prema roditeljima, ali i unuka prema djedama i nanama/bakama.

Tijekom 2014. godine županijskim MUP-ovima prijavljeno je 1.459 slučajeva nasilja, a detaljna analiza pokazala je da su počinitelji nasilja u jedan posto slučajeva unuci, a u 13 posto slučajeva sinovi.

''Sudeći po istraživanju Gender centra FBiH iz 2014. godine, žrtve nasilja su u šest posto slučajeva majke, u jedan posto slučajeva nane/bake, a u sedam posto slučajeva očevi'', navodi se.

Proces demografskog starenja prisutan je i u BiH, pa u tom smislu Odjeljenje za ekonomska i socijalna pitanja Tajništva Ujedinjenih naroda (UNDESA) pretpostavlja da će u BiH 2060. godine učešće osoba u dobi od 65 godina i više u ukupnoj populaciji biti iznad 30 posto, dok je u 2010. godini bilo oko 15 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close