Burek je bureku pita

Tvrdite da je burek samo s mesom, a ostalo su samo pite? Pa, niste u pravu

Lifestyle / Flash | 17. 02. 2017. u 10:00 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna je legenda da je burek samo od mesa a sve ostalo su pite. Ovo „sve ostalo“ je naročito rastezljiv pojam. A tvrdnja baš i nije točna, bolje rečeno, vrlo je netočna, prenosi mrcina-blog.

Autor ovog bloga tvrdi da je ispitivanje vršio na multietničkom uzorku sastavljenom od Bosanaca, Kosovara, Hrvata iz Bosne, Albanaca iz Albanije, Albanaca iz Makedonije, Grka i Turaka te došao do vrlo zanimljivih rezultata.

Što je burek, što je štrudl, a što pita...

''Prvo, moramo zaključiti da je sama riječ burek (orig. börek) došla s Turcima, a označava (pazi sad!) vrstu tijesta koje je kod nas poznato kao vučeno tijesto, jufke ili kore za štrudl. Samo ime dolazi od turske riječi „bur“ što znači savijanje. I eto nam savijače! Oblik gotovog proizvoda je uvijek u obliku zavrnute zmije.

Dakle, u startu pobijam tvrdnju da je „burek samo od mesa“ a da su sve ostalo „pite“. No, kako kod nas (regija SFRJ) uvijek netko mora biti pametniji od originala, eto neki se pametnjaković dosjetio i uveo taj vrlo poznati postulat, koji se proširio regijom. Pa tako, tisuću puta ponovljena izmišljotina postane istinitom'', navodi autor ovog bloga.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Kopirati
Drag cursor here to close