Prozor-Rama

Tri, dva, jedan, kuhaj i poslužuj!

Lifestyle / Flash | 07. 04. 2017. u 08:07 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U školskoj godini 2016./2017. Srednja škola Prozor dobila je nova zanimanja, a jedno od njih je ugostiteljske struke; kuhar /konobar. Uvođenju novih zanimanja prethodila je dogradnja zgrade škole koju je u potpunosti financirala općina Prozor-Rama i to u izgradnji i opremanju potrebnom opremom.

Teoretski dio nastave za učenike zanimanja kuhar/konobar izvodi se u novim učionicama, a praktični se odvija u suvremeno opremljenoj kuhinji i restoranu. Bilo je zanimljivo posjetiti praktični dio nastave. Učenici još uvijek sramežljivo pristupaju svom budućem zanmanju. Neki od njih su po prvi put uzeli u ruke kuhinjsko suđe i pribor ili konobarsku tacnu. No, po završetku svog obrazovanja sugurno će biti spremni za pripremanje kuharskih delicija i posluživanje najzahtjevnijih gostiju.

Kuharski posao sastoji se u pripremanju svih vrsta toplih i hladnih jela. To podrazumijeva odabir i pripremu namirnica, određivanje tehnologije pripremanja hrane i samo njezino pripremanje (kuhanje, pečenje, prženje, pirjanje i drugo), kao i pripremu za posluživanje jela. Na osnovi normativa i zahtjeva ugostiteljskoga objekta u kojemu rade, kuhari sastavljaju dnevne i tjedne jelovnike. U skladu s tim jelovnicima naručuju i preuzimaju namirnice. Kako se sve namirnice ne troše isti dan, kuharova je dužnost da ih uskladišti i očuva od kvarenja. Budući da sudjeluju u svim tehnološkim fazama pripreme hrane, kuhari rukuju brojnim kuhinjskim strojevima, alatima i posuđem različite namjene. Glavni kuhari usklađuju rad kuharskoga i pomoćnog osoblja te organiziraju cjelokupan rad u kuhinjama.

Kuhari rade u raznim ugostiteljskim objektima, a to podrazumijeva i dosta različite uvjete u kojima obavljaju svoj posao. Radni uvjeti variraju od rada u dobro uređenim, ventiliranim i opremljenim prostorima do rada u improviziranim i nedostatno opremljenim prostorima. Ipak, svim je kuharima zajedničko to da su izloženi toplini, vlazi i isparavanjima. Radni ritam kuhara ovisi o vrsti ugostiteljskoga objekta u kojemu su zaposleni.

Konobari poslužuju hranu i piće u ugostiteljskim objektima. Pošto od gostiju prime narudžbe, prenose ih osoblju u kuhinji ili na šanku i vode računa o tome da goste podvore što brže i što kvalitetnije. Konobarsko zanimanje uključuje i druge poslove vezane uz posluživanje gostiju, kao što su postavljanje stolova i njihovo pospremanje nakon uporabe te ispostavljanje računa i naplata usluga. Neovisno o tome rade li u restoranima koji pripremaju jela po narudžbi, u restoranima koji nude hranu pripremljenu brzo ili u točionicama (kafićima), od konobara se očekuje da budu ljubazni, točni, brzi i komunikativni.

Budući da su konobari u stalnom i neposrednom kontaktu s gostima i kako reputacija ugostiteljskoga objekta u kojemu rade uvelike ovisi o njima, od njih se ne očekuje samo korektna usluga nego i to da gostu boravak učine što ugodnijim. Upravo iz toga proizlaze razlike u obavljanju konobarskoga posla. U nekim ugostiteljskim objektima – a to ovisi o njihovoj vrsti i kategoriji – od konobara se zahtijeva i obavljanje posebnih poslova, kao što su dočekivanje gostiju na ulazu u lokal, pratnja do stola, pridržavanje stolca pri sjedanju, pomoć pri odlaganju garderobe te savjetovanje pri odabiru jela (specijaliteta kuće).

Kopirati
Drag cursor here to close