Istočna Hercegovina

Trebinje: Matičari rado vjenčavaju parove, ali u brak ne žele ući

Lifestyle / Flash | 28. 12. 2015. u 16:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od osam trebinjskih matičara samo dvoje je u braku, dok ostali ne žele "kockati" i radije uživaju u svojoj slobodi da sa distance promatraju zgode i nezgode bračnih zajednica.

Četrdesettrogodišnji matičar Nebojša Ateljević kaže da već petnaest godina čita bračne zavjete, da ni sam ne zna koliko je parova vjenčao i čega se sve nagledao, pa da vrlo često pomisli da je i sam oženjen, piše Srna.

"Ja sam zbunjen. Uživim se u te svadbe. Ponese me atmosfera, tako da nekad ne znam jesam li oženjen ili ne", kaže u šali Nebojša i navodi da mu se vrlo često dogodi da se na svadbi zaljubi u neku djevojku, ali kada dođe druga svadba i ljepša kuma ili djeveruša, zaboravlja onu prvu i tako sve ispočetka.

Hercegovke najbolje žene

Nebojša se ne boji braka i svjestan je da su Hercegovke "najbolje žene i vrlo tradicionalne", ali osjeća da još nije došlo vrijeme da se "zarobi" i da se posveti samo jednoj od njih tisuće koje mu se sviđaju i da mimo njega prolazi sva ta ljepota na vjenčanjima.

"Do kada ću govoriti da sam mlad i kriti godište - nisam siguran, ali ono što znam jeste da sve dok se bavim ovim poslom, nikada neću ostariti i uvijek će u mojim mislima biti poneka kuma i djeveruša", kaže Nebojša.

Vaso Čihorić, koji dva i pol desetljeća radi posao matičara ima skoro isto toliko bračnog staža, kaže da se nikada nije pokajao i da bi sve isto učinio.

Vjenčanje u porodilištu

On ne zna razlog zašto matičari ne stupaju u brak, ali tvrdi da mnogo propuštaju, pogotovo ukoliko nađu pravog životnog suputnika.

Trebinjski matičari navode da su tijekom dugogodišnjeg rada prisustvovali različitim situacijama - da vjenčaju najmlađe i najstarije mladence, da ceremoniju obavljaju u porodilištu, da vjenčavaju ''bajkere''.

Najneugodnije su situacije kada svekar i svekrva nerado primaju čestitke zbog mladine odluke da zadrži svoje prezime.

Ono što su matičari shvatili jeste da parovi u Trebinju i danas, u velikoj mjeri, drže do tradicionalnih vjenčanja, a da se jedina razlika u odnosu na nekadašnje brakove ogleda u shvaćanju braka.

Nažalost, danas se malo razumije istinska vrijednost braka. Mladi nemaju ozbiljnosti, upornosti ni strpljenja kao nekad, ne bore se za brak i od njega lakše odustaju, kažu matičari.
Ove godine je u Trebinju sklopljeno 177 vjenčanja, od kojih mladenci u 148 ovih brakova imaju prebivalište u Trebinju, dok je prošle godine sudbonosno "da" izgovorilo 188 parova. 

Kopirati
Drag cursor here to close