Bolest s putovanja

Trbušni virus: Suvenir koji mnogi donesu s mora

Lifestyle / Flash | 12. 08. 2017. u 13:35 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povraćanje, temperatura, učestala stolica tegobe su sa kojima se ovih dana muči veliki broj građana koji su na ljetnjim putovanjima "pokupili" neugodni trbušni virus.

U Domu zdravlja Banja Luka potvrdili su da je u posljednjih mjesec dana povećan broj pacijenata koji se žale na "putničku dijareju".

''Javljaju se građani sa trbušnim tegobama koji su nedavno boravili u primorskim zemljama, najčešće je riječ o norovirusu ili rotavirusu. Bolest se prenosi konzumiranjem zagađene vode ili hrane, korištenjem zaraženog pribora za jelo zajedno s osobom koja je oboljela ili preko prljavih ruku i loše higijene. Simptomi su gubitak apetita, mučnine, povraćanje, proliv, grčevi, bolovi u trbuhu, glavobolja, malaksalost'', rekla je specijalista higijene i zdravstvene ekologije u Domu zdravlja, Mirela Kasabašić.

Ističe da su u težim slučajevima ovi simptomi izraženiji, piše Glas Srpske.

''Tada dolazi do dehidratacije i bolest može trajati i desetak dana u odnosu na uobičajenih dva do tri dana. U takvim slučajevima neophodno je liječenje u bolnici'', kazala je Kasabašić.

Objasnila je da su na ovu bolest posebno osjetljiva mala djeca, starije osobe i kronični bolesnici a da liječenje podrazumijeva posebne mjere u kućnim uvjetima.

''Tretiranje trbušnog virusa podrazumijeva snižavanje tjelesne temperature, mirovanje, nadoknadu tekućine i elektroliota. Preporučuje se konzumacija dvopeka, nemasne supe, slane riže, kuhanog krompira, mrkve, banane a oboljeli treba da izbjegavaju mliječne proizvode i masnu hranu. U težim slučajevima neophodan je bolnički tretman'', kazala je Kasabašićeva.

U Domu zdravlja ističu da je važno preventivno djelovati u slučaju trbušne viroze.

''Bitno je poboljšati opću i osobnu higijenu, dobro oprati hranu koja se konzumira sirova, pravilno termički obraditi namirnice. Preporučuje se da se na putovanjima koristi flaširana voda'', navela je Kasabašićeva

Kopirati
Drag cursor here to close