Studija

Tko previše gleda TV prije će umrijeti

Lifestyle / Flash | 27. 06. 2014. u 09:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedanje pred TV-om opasno je za zdravlje i povezuje se s dijabetesom i bolestima srca, utvrdila je osmogodišnja studija španjolskog Sveučilišta Navarra. Znanstvenici su proučavali 13.284 zdravih ispitanika prosječne dobi od 37 godina i količinu vremena koju su provodili pred malim ekranima, računalom i za volanom.

Tijekom osam godina 97 ispitanika je umrlo, 19 od srčanih bolesti, 46 od raka i 32 od drugih uzročnika. Oni koji su svaki dan gledali TV najmanje tri sata imali su dvostruko veći rizik od prerane smrti nego oni koji su bili pred TV-om sat vremena, potvrdilo je istraživanje.

Znanstvenici nisu pronašli poveznicu između sjedenja za volanom i pred računalom te preuranjene smrti, piše Headlines & Global News.

''Sjedilački način života naročito je opasan za odrasle. Taj trend je u stalnom porastu, a posebnu prijetnju predstavlja TV. Stoga bi odrasli trebali smanjiti vrijeme koje provode pred malim ekranima i pojačati svoje tjelesne aktivnosti'', poručio je voditelj istraživanja dr. Miguel Martinez-Gonzalez.

Prijašnje studije potvrdile su da ljudi koji svakodnevno sjede i po nekoliko sati imaju veći rizik od povišenog kolesterola, šećera u krvi i debljanja. Sjedilački način života povezuje se srčanim bolestima, pretilosti i smanjenim brojem spermija kod muškaraca.

Kopirati
Drag cursor here to close