Legalno

Švicarcima s invaliditetom pomažu seksualni asistenti

Lifestyle / Zdravlje | 16. 10. 2011. u 08:20 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nježnosti trebaju svi, pa tako i osobe s invaliditetom, i taj osjetljiv posao u Švicarskoj nekoliko godina legalno obavljaju seksualni asistenti, no njihovu djelatnost neki ne shvaćaju, a katkad i osuđuju, prenose mediji.

U salonu za erotsku masažu Andana u Zurichu, koji pruža usluge erotske masaže osobama s tjelesnim ili mentalnim invaliditetom, zaposlenica objašnjava da je 90-ih godina stekla diplomu seksualne asistentice.

U Švicarskoj od 2003., tečajeve za seksualnog asistenta organizira desetak specijaliziranih udruga.

Takva praksa postoji i u Nizozemskoj, Njemačkoj i Danskoj, dok se drugdje u Europi o tome raspravlja.

Status seksualnih asistenata sličan je radu prostitutki, no ugledniji je. Plaćaju ga isključivo klijenti, a ne socijalne udruge.

Ta je djelatnost priznata samo kao dopunski posao i mogu je prakticirati samo osobe koje dokažu da kruh zarađuju drugom profesijom, objašnjava seksualna pedagoginja za odrasle Catherine Aghte Diserens, predsjednica švicarske udruge Seksualnost i hendikep te dodaje da rodbina osoba s invaliditetom bolje prihvaća seksualne asistente nego prostitutke.

Seksualni asistent Jacques Arnould, kineziterapeut po struci, svjestan je da mnogi ljudi odbacuju takvu djelatnost no objašnjava da osobe s hendikepom "imaju svoje želje, maštarije, očekivanja i frustracije kao i ostali ljudi".

Za primjer navodi seksualnost osoba s Downovim sindromom, a kritičarima poručuje "Oni koji nas stigmatiziraju trebali bi imati toliko poštenja da se raspitaju o tome kakvu seksualnu pomoć pružamo i da pokažu minimum empatije prema osobama s invaliditetom".

Kopirati
Drag cursor here to close