Problemi

Svakodnevne navike koje vam uništavaju kožu

Lifestyle / Flash | 30. 01. 2017. u 09:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suha, ljuskava koža, ispucale i bolne usne, crvene mrlje ili pak mašćenje kože s upalnim prištićima - ako vam se ovi problemi često javljaju, iza toga može stajati jednostavno objašnjenje. Stvari koje ne doživljavamo pretjerano svaki dan, od sjedenja u toplom i grijanom uredu ili pak pranju zubi - mogu naštetiti našoj koži, piše Express.hr.

Jastučnice

Ako mijenjate vašu posteljinu svaka tri do četiri tjedna, a zajedno s njom u istom razmaku i jastučnice, vrijeme je da uključite veš mašinu. Naime, osobe sklone aknama i s problemima masne kože trebali bi mijenjati jastučnicu minimalno jednom na tjedan, budući da su jastučnice poput ormara za mrtve stanice kože, znoj, masnoće, prašinu i prljavštinu - koji nadražuju kožu. Tako jastučnice mogu biti čest uzrok ponovnih upala i pojave prištića, osobito ako ih primjećujete na strani lica na kojoj obično spavate.

Vrući tuš

Ako volite da vam je voda u tušu iznimno topla, time višestruko štetite svojoj koži. Time se koža pretjerano isušuje i stanjuje, što pogoduje pojavi ekcema, lišajeva ali i mašćenja kože koja pokušava kompenzirati izgubljenu vlagu. Kod toga ne pomaže niti svakodnevno nanošenje krema za kožu - jer se stvara svojevrsna ovisnost o "umjetnoj" hidrataciji. Pranje zubi Nešto što bi svatko trebao raditi barem dva puta na dan također može štetiti koži, odnosno usnama. Dernatolozi bilježe sve veći broj slučajeva kronično ispucalih usana zbog agresivnih zubnih pasti, osobito onih za izbjeljivanje, koji djeluju agresivno na kožu usana. Najbolje je koristiti pastu koja ne sadrži sodium laureth sulfate ako vam se ti problemi javljaju.

Spavanje s puštenom kosom

Ovo vrijedi za one koji imaju problematičnu kožu, a s puštenom kosom preko noći samo pogoršavaju problem. Naime, na taj način prljavština i razni preparati s kose dolaze na lice. To pogoduje nastanku upala i potkožnih prištića uzrokovanih začepljenim porama. Zbog toga bi za žene s dugom kosom bilo najbolje spavati s laganon povezanom kosom ili pak pletenicom.

Pranje suđa

Kemikalije u deterdžentima i u drugim proizvodima za čišćenje mogu iziritirati kožu te izazvati njeno isušivanje. Osim toga, to čak može uzrokovati i kontaktni dermatitis, zbog čega je preporučljivo uvijek nositi rukavice, čak i kod pranja suđa.

Isprobavanje ili nošenje neoprane odjeće

Nešto o čemu velik broj ljudi ne razmišlja je isprobavanje odjeće u dućanima, dok će većina ipak oprati kupljenu odjeću prije nošenja. Naime, ovo je čest uzrok pitirijaze, kožne bolesti koja nema konkretnog lijeka, uzrokuje lišajeve u obliku pečata te traje mjesecima. Zbog toga bi bilo dobro odjeću isprobavati s nečim "ispod", poput potkušulje ili majice.

Krivi odabir preparata za njegu

Jedna od najčešćih pogreški svakako je korištenje preparata koji ne odgovaraju vašem tipu kože. Masnoj koži najviše odgovara tonik sa salicilnom kiselinom koja djeluje protuupalno i razgrađuje nečistoću u porama. Kako bi izbjegli masni sjaj koristite losione bez ulja, a barem jednom na tjedan koži priuštite piling, savjetuje američka dermatologinja Leslie Baumann. Osjetljivoj koži potrebni su preparati bez alkohola i mirisa koji je mogu nadražiti. Najbolje je koristiti anti-aging kreme na bazi hijaluronske kiseline i shea maslaca koji hrane i hidratiziraju kožu. Također, mogu pomoći i kreme s retinoidima koji djeluju protuupalno. Mješovitom tipu kože najbolje odgovara isti tonik za čišćenje kao i za masnu kožu, a suha područja treba nahraniti hidratantnim kremama bez alkohola koji ih može dodatno isušiti.

Prečesti piling izaziva suprotni učinak

S pilingom treba biti oprezan, prečesto čišćenje može izazvati suprotan efekt i pojačati proizvodnju ulja, a samim time i prištića. Dovoljno je napraviti piling jednom na tjedan.

 

Kopirati
Drag cursor here to close