Nedostatak sna

Stvari koje negativno utječu na vaš san

Lifestyle / Flash | 28. 03. 2017. u 17:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedostatak sna uvelike utječe na kvalitetu života te je veoma bitno da se svake noći dobro i kvalitetno naspavate.

No, postoje neke sitnice koje radite tijekom dana, a koje vam uništavaju miran san i tako utječu na kvalitetu vašeg cijelog života, piše Elite Daily. Evo što sve negativno utječe na spavanje i tako remeti vaš cijeli životni balans.

Malo je vjerojatno da ćete nakon ovog članka prestati piti kavu, ali bitno je da znate da velike količine kofeina skraćuju san i remete onu fazu dubokog sna zbog čega se ujutro osjećate neispavano i umorno. Jedna studija je pokazala da konzumacija kofeina 6 sati prije spavanja skraćuje san za čak sat vremena, piše Index.hr.

2. Alkohol

Svima je jasno da konzumacija alkohola često može i pomoći da lakše zaspete (pogotovo ako ga konzumirate u kasnim noćnim satima plešući do iznemoglosti), no ovdje je riječ o kroničnoj konzumaciji alkohola. Ako previše pijete to može dovesti do kronične nesanice i remećenja REM faze sna. Također, ako vam uđe u naviku da se uspavate čašom vina ili nekog drugog alkohola, to može prerasti u jednu vrstu ovisnosti zbog čega više nećete moći zaspati bez čaše u ruci.

3. Večernja tjelovježba

Nemate često priliku čuti da je tjelovježba za nešto loša, ali ako trenirate kasno navečer to će definitivno loše utjecati na vaš san. Iako mnogo ljudi misli da je zapravo suprotno te da će vas tjelovježba izmoriti i uspavati - to je samo mit. Večernji trening povećava tjelesnu temperaturu koja smanjuje razinu melatonina, hormona ključnog za san. Kasni večernji trening šalje vašem tijelu poruku da je vrijeme za akciju, ne za san.

4. Društveni "jet lag"

Društveni "jet lag" se događa onim ljudima koji se tijekom tjedna moraju buditi rano pa uvijek odlaze u krevet u isto vrijeme, no onda vikendom ostaju dugo budni i tako si poremete rutinu spavanja. "To vam je kao da preletite SAD u 46 sati, mogao bi vam trebati i cijeli tjedan da se ponovno priviknete na svoju rutinu", kaže doktor Daniel Blum.

5. Rad u uredu

Nemojte odmah dati otkaz, ali rad u uredu uvelike može poremetiti vaš san. "Kada cijeli dan provodite u uredu vaše tijelo teže prepoznaje razliku između dana i noći, to može jako smanjiti proizvodnju melatonina u tijelu", kaže doktor Blum. Pošto su mnogi prisiljeni na rad u uredu, ne brinite - postoji rješenje. U tome vam mogu pomoći kratke šetnje tijekom dana, pogotovo između 14 i 16 sati, ali i izbjegavanje izloženosti jakom svjetlu barem sat prije spavanja.

Kopirati
Drag cursor here to close