Hrana za plodnost

Što trebate jesti kako bi povećali šanse da dobijete bebu

Lifestyle / Flash | 10. 05. 2017. u 15:07 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pomozite svome tijelu da vam ispuni želju za roditeljstvom tako što ćete ga nahraniti.

Pretilost uvelike smanjuje plodnost stoga je vrlo važno poboljšati metabolizam i dovesti se na primjerenu kilažu, piše životistil.rtl.hr.

U načelu, hrana za plodnost podrazumijeva puno sezonskog i svježeg voća i povrća, mesa i orašastih plodova.

Hrana za plodnost osim što mora biti kvalitetna, svježa i raznolika, mora obilovati cinkom i selenom. Cink povećava razinu testosterona kod muškaraca, kvalitetu, pokretljivost i brojnost spermija. Ima ga u kamenicama, nemasnom goveđem mesu i tamnom pilećem mesu. Na kvalitetu sperme utječu i vitamini E i D i kalcij.

Žene bi trebale jest hranu bogatu vitaminima A, C i E te cinkom i selenom. Hrana za plodnost kod žena podrazumijeva i masnu ribu, avokado, orašaste plodove i sjemenke, odnosno namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama koje pomažu razvoj jajnih stanica. Žene bi trebale jesti i proteine biljnog porijekla (mahunarke, orašaste plodove i žitarice), a smanjiti unos proteina životinjskog porijekla,

Omega-3 masne kiseline važne su i za muškarce jer pomažu stvaranje sperme.

Ne zaboravite na vodu. Ona je vrlo važna u održavanju svih životnih funkcija pa tako i u reprodukciji. Među ostalim pomaže spermiju da dođe do jajne stanice.

I jedni i drugi trebaju izbjegavati alkohol, šećer, jednostavne ugljikohidrate, nikotin i kofein. Ako žena konzumira alkohol čak i u minimalnim količinama, može za 50 posto smanjiti šanse za začećem. Muškarcima alkohol utječe na kvalitetu sperme. Cigarete potpuno izbaciti, a kavu svesti na do dvije šalice dnevno.

Kopirati
Drag cursor here to close