Iznajmljivanje

Što iznajmljuju bh. građani: Daljinski, kofer, vagu, alkotest, golubove

Lifestyle / Flash | 17. 07. 2017. u 06:34 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iznajmljivanje kofera, ekspres lonca, golubova za svadbu, daljinskog upravljača, skupocjenog sata ili nakita, kućne vage, alko-testera samo su neke od stvari za iznajmljivanje koje su dosjetljivi bh. građani stavili u oglase.

Listajući dostupne oglase u BiH uglavnom smo navikli na prodaju svega i svačega, dok se iznajmljivanje svodilo na nekretnine, automobile, vjenčanice, međutim pošto svaka roba ima svog kupca, i iznajmljivanje je postalo učestalije.

Osim elegantne odjeće za proslave koja se može iznajmiti već od 40 KM, rentaju se i fotoaparati koji se u zavisnosti od brenda kreću od četiri do 70 KM. Ukoliko neko izgled želi upotpuniti skupocjenim nakitom, za cijenu "po dogovoru" može iznajmiti sat marke hamilton, a osoba koja ga iznajmljuje se potrudila da detaljno uslika sat i svu "prateću dokumentaciju", uz napomenu da je "malo korišten" i da se daje samo "ozbiljnim mušterijama", pišu Nezavisne novine.

Za svečan izgled dama ogrlica, krunica i ukosnice iznajmljuju se za oko 15 KM. Ukoliko se pripremate za vjenčanje, pošto se za njega iznajmljuje sve, od salona do vjenčanice i limuzine, od nedavno su i bijeli golubovi dostupni za 50 KM po svadbi.

Osobi koja je zainteresovana za iznajmljivanje bilo je nejasno šta će biti ako mu pobjegne golub pa je postavio pitanje: "Ako mi pobjegne pa ga izgubim, hoće li sam doletjeti vlasniku?" Drvena korpa koja je ukrašena trakicama i služi za svadbene cvjetiće iznajmljuje se za 15 KM.

Među mnogobrojnim oglasima našao se i ekspres lonac od pet litara koji možete iznajmiti za desetak KM da brzinski skuvate ručak ukoliko vam dođu gosti, ali za nekoliko KM iznajmljuju se i kućna vaga, grijalica, univerzalni daljinski, dok iznajmljivanje knjiga za školu košta desetak KM.

Za putovanje se može iznajmiti kofer po cijeni koja ovisi od broja dana. Ima i oglasa koji prelaze "ivicu zakona" pa studenti koji nisu učili za ispit opremu za prepisivanje mogu iznajmiti već od deset KM, a mogu birati između pametnih satova, bubica ili olovaka.

Ni pismeni zadatak nije problem, jer se onaj iz maternjeg jezika nudi po cijeni od 10 KM. Bolesnički električni krevet košta sto KM za mjesec dana, dok je sa madracem skuplji, a dostava i montaža koštaju dodatnih 30 KM.

Jovan Vasilić iz Udruženja potrošača "Zvono" kaže da nikada nisu imali primjedaba građana u vezi sa iznajmljivanjem stvari, ali da uvijek upozoravaju na oprez prilikom naručivanja putem interneta. "U rentanju nema ništa loše i to se može protumačiti kao jedno racionalno i zrelo razmišljanje naših ljudi. Stvari koje im često ne trebaju, umjesto da stoje, mogu se iznajmiti", rekao je Vasilić.

Sociolozi i ekonomisti kažu da su ovakvi oglasi i pokazatelj besparice, ali mogu biti i ekonomski opravdani, jer zašto nešto kupovati ako će vam trebati samo nekoliko dana.

Cjenovnik

- bijeli golubovi..... 50 KM po svadbi
- ekspres lonac........ 10 KM
- svečana odjeća........ 40 KM
- grijalica.................... pet KM
- fotoaparat................ 4 do 70 KM

Kopirati
Drag cursor here to close