ćelopek

Stiglo upozorenje: Izbjegavati kretanje u doba dana kada su temperature najviše

Lifestyle / Flash | 23. 06. 2017. u 10:46 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usljed visokih temperatura koje su ovih dana više od 30 stepeni Celzijusovih, iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) preporučuju da se građani ne izlažu suncu nepotrebno, da ograniče vanjske aktivnosti na jutarnje i večernje sate te da izbjegavaju sunce od 10 do 18 sati.

Dr. Aida Vilić-Švraka iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH upozorava da velike vrućine i visoke razine UV zračenja mogu biti opasne, ne samo za kronične bolesnike, malu djecu i druge rizične grupe, nego i za zdrave ljude.

"Stoga se treba što više zadržavati u zatvorenim rashlađenim, klimatiziranim prostorima jer boravak u njima već kroz sat ili dva smanjuje mogućnost razvoja zdravstvenih poremećaja", kazala je u izjavi za Fenu.

Dr. Vilić-Švraka preporučuje izbjegavanje kretanja u doba dana kada su temperature najviše te nošenje lakše, prozračne i svjetlije odjeću koja odbija sunce.

Također, trebalo bi smanjiti fizičke aktivnosti, a ukoliko neko mora vježbati, trebalo bi da svakih sat vremena popije dvije do četiri čaše tekućine, najbolje ne previše hladne vode.

Kopirati
Drag cursor here to close