Snene oči na skupom autu

Slika govori tisuću riječi: Sjaj i tuga Mostara

Lifestyle / Flash | 15. 06. 2017. u 14:20 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slika govori više od tisuću riječi, a ova slika govori kako izgledaju sjaj i bijeda života u Mostaru i BiH.

''Dolazim iz Splita i samo bi vam htio poslati jednu fotografiju da vidite šta sam doživio u Mostaru nakon sinoćnjeg izlaska iz disko kluba. To je bilo oko 2 sata u noći! Pa di ide ovaj svijet...Od srca vas molim da objavite ovu fotografiju da se ovo više nikad ne ponovi!'', poslao nam je zabrinuti čitatelj u nadi kako će nadležni napraviti neki korak.

Inače prosjačenje u Mostaru je začarani krug iz kojeg se jako teško može izaći, a gotovo svim institucijama su vezane ruke.

Podsjetimo, Bljesak.info je nebrojeno puta pisao i istraživao problem prosjačenja u Mostaru

Iz policije su nam ranije rekli kako rade na sprječavanju prosjačenja onoliko koliko im dozvoljava zakon, a konkretno prema maloljetnicima zakonski ne mogu ništa.

Kada policija obavi dovođenje maloljetnika, socijalni radnik obavi razgovor s njima te, pošto se djeca nemaju gdje smjestiti, djeca se vrate u mjesto prebivališta, odakle većinom opet odu na ulicu.

Djeca koja se preko dana zateknu na ulicama grada policija ili djelatnici navedenih institucija djecu odvedu u Dnevni centar, Humanitarne organizacije Altruist, gdje im se pruži obrok, kupanje, odjeća..

A djelatnici ovog centra organiziraju različite kreativne, edukativne i zabavne radionice za ovu djecu, te su mnogi od korisnika centra baš tu naučili svoja prva slova.

Centar funkcionira na dobrovoljnoj bazi, što znači da ga djeca mogu napustiti kada god to zažele, što većinom biva slučaj, jer kako i sami kažu "moramo ići na posao, raditi."

Tada smo u razgovoru s Centrom za socijalni rad saznali da u Mostaru najčešće prose djeca čiji su roditelji iz drugih županija, u kojima primaju sva socijalna prava u obujmu koji su mnogo veći nego u HNŽ-u, no opet dolaze ovdje i djecu prisiljavaju da borave na ulicama i ona su tako izložena groznom vidu zlostavljanja.

Kopirati
Drag cursor here to close