Obrazovanje i jednakost

Škole trebaju prihvatiti svu djecu!

Lifestyle / Flash | 10. 05. 2017. u 14:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Edukatori, roditelji, predstavnici obrazovnih institucija, međunarodnih organizacija i civilnog društva iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije i BiH okupili su se u Sarajevu na regionalnom susretu iz odgojno obrazovne inkluzije koji je počeo danas pod motom "Pričamo uspješne inkluzivne priče".

Izvršna direktorica Udruženja Društvo ujedinjenih građanskih akcija - Duga Anka Izetbegović kaže da je značajan odziv sudionika iz regije pokazatelj potrebe da se govori o inkluziji jer samo inkluzivno obrazovanje nudi jednake mogućnosti za svako dijete, da dobije kvalitetan odgoj i obrazovanje.

''U dva dana skupa govorit ćemo o uspješnim pričama o inkluziji, pričama iz učionica i načinima prevazilaženja izazova u podučavanju da bi te priče bile još uspješnije'', kazala je.

Precizira da će na tom skupu razmjenjivati iskustva iz regije, raditi na uspostavljaju mreže suradnje država sudionica i poticati dijalog različitih aktera u obrazovanju.

''Susret je zamišljen kao interaktivni skup profesionalaca koji će o inkluzivnom obrazovanju govoriti kroz lične primjere iz prakse'', precizirala je.

Inkluzivno obrazovanje podrazumijeva da škole trebaju prihvatiti svu djecu bez obzira na njihove fizičke, intelektualne, socijalne, emocionalne, jezičke ili druge osobine.

U svojoj suštini inkluzivno obrazovanje podrazumijeva zadovoljavanje i odgovaranje na različite potrebe svakog djeteta povećanjem sudjelovanja i smanjenjem isključenosti što uključuje promjene i modifikaciju sadržaja, pristupa, struktura i strategija sa zajedničkim ciljem osiguranja kvalitetnog obrazovanja za svu djecu.

Koncept inkluzije temelji se na pravima i podrazumijeva trajno uklanjanje svih prepreka koje se tiču sudjelovanja sve djece u obrazovanju. BiH je potpisnica niza međunarodnih dokumenata, deklaracija i konvencija, kojima se obvezala na poštivanje i zaštitu osnovnih ljudskih prava, prava na obrazovanje za sve osobe i to bez diskriminacije.

Regionalni susret iz odgojno obrazovne inkluzije organizira Udruženje Duga uz podršku organizacije "Light for the World (Austria), a ima više od 200 sudionika.

Kopirati
Drag cursor here to close