Hercegovačke Alpe

Skijalište Blidinje se vraća starim stazama slave

Lifestyle / Flash | 26. 02. 2013. u 08:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovina se može pohvaliti brojnim prirodnim ljepotama, a jedna od njih zasigurno je Park prirode Blidinje. Park je ovu zimu na svom skijalištu pružio velik užitak ljubiteljima zimskih sportova.

Nekadašnje hit odredište, polako vraća svoj stari sjaj, te se ove godine može pohvaliti iznimnom zimskom sezonom, koja 'Skijalište Blidinje' vraća na kartu turističkih hit destinacija.

Foto: Blidinje Net

Vremenske prilike išle su u prilog ovogodišnjoj skijaškoj sezoni koja je započela u 12 mjesecu, a očekuje se da će trajati do Uskrsa.

Direktor JP ''Park prirode Blidinje'' Zdravko Kutle ističe kako je skijaška sezona ove godine bila poprilično dobra, ali južina se vikendima (kada je najveći promet) znala pobrinuti da užitak na Blidinju ne bude maksimalan, no unatoč tome uprava parka zadovoljna je dosadašnjim ishodom sezone.

Skijalište na stazama ima dvije kamere 'Risovac' i 'Badnji', a njihovo stanje svi zainteresirani mogu provjeriti preko Live kamera. Na terenu je uvijek dostupna GSS služba zajedno s liječnikom, a na raspolaganju je i vučna služba. Ski oprema može se iznajmiti na četiri punkta, a za početnike skijanja na raspolaganju je deset licenciranih instruktora.

Mala staza za početnike i one koji skijaju s instruktorima, te prostor za sankanje su posebno uređeni, a 'mala staza' ima pogodnost 'noćnog skijanja' koje pruža nevjerojatan zimski ugođaj.

Foto: Blidinje Net

Na skijalištu djeluje i Ski klub koji organizira brojna natjecanja i zanimljive aktivnosti. Natjecanja se rade po 'ski kalendaru', te po dogovoru s ostalim ski klubovima (Šibenik, Opuzen, Mostar, itd), tako će ovaj četvrtak u organizaciji Skijaškog saveza grada Mostara, biti organizirano natjecanje škola Mostara, na kojemu će sudjelovati 500 djece.

Već su primjetne velike promjene koje su napravljene u PP Blidinje. U suradnji sa Svjetskom bankom i Ministarstvom Turizma izgrađene su nadstrešnice za odmor, postavljene su info table, te je uređena biciklistička staza od 20km.

"Planovi su nam probuditi i prodrmati uspavani Mostar. S obzirom na broj stanovnika sam Mostar nam može dati 200 skijaša radnim danom, na čemu radimo i truditi ćemo se do iduće sezone to i ostvariti" kazao je Kutle u razgovoru za naš portal.

Foto: Blidinje Net

Park prirode Blidinje, s obzirom na svoj unikatan položaj, može raditi tijekom cijele godine, te upravo razvoj ovog Parka prirode ima važan ekonomski faktor za našu regiju jer se stvara potreba za zaposlenjem.

"Park prirode trenutno broji 20 zaposlenika, a tijekom sezone na Blidinju radi oko 50 radnika. S programima koje će Park aplicirati nadamo se povećati taj broj, pogotovo onih radnika koji će stalno živjeti na Blidinju. Uprava Parka nastojati će iskoristiti fondove ministarstava, Svjetsku banku, EU, i sl. zaunaprijeđenje parka i vrijednosti istog, dok se skijalište i pripadajući mu objekti planiraju dati u koncesiju" izjavio je Kutle za Bljesak.info.

Foto: Blidinje Net

Kutle ističe kako su u poduzeću zatekli minus od nekih milijun maraka na tekućem računu, a osobna dokumentacija, radne knjižice, arhiva i auta su nestali. Da bi sadašnji vlasnici ušli u posjed objekata, angažirana je zaštitarska tvrtka. Nakon toga uslijedilo je mukotrpan posao, uređenje ski staze na kojoj su narasli borići od pola metra, te servisiranje ski lifta. Pored devastiranog restorana račun je bio pod blokadom zbog raznih presuda od nekih 70 000 KM. Tu je bila i pravosnažna presuda radnicima od 580 000 KM, kaže Kutle. "Počeli smo sa donacijama gospodarstvenika iz Širokog Brijega od nekih 35 000 KM te donatorskom večerom na kojoj je prikupljeno 12 000 KM. ZHŽ nas je svojom uplatom deblokirala te smo mogli početi poslovati bez blokade. U obnovu i uređenje restorana opreme , MTS i servis lifta uložili smo oko 170 000 KM", rekao nam je Kutle.

Da su se stvari pokrenule iz stanja mirovanja, te da je Park prirode Blidinje zajedno sa skijalištem ponovno u punom sjaju, možete i sami provjeriti odlaskom na ovaj planinski biser Hercegovine.

Foto: Blidinje Net

Kopirati
Drag cursor here to close