Zabrinjavajuće

Šesti na svijetu, drugi u Europi po broju pretile djece

Lifestyle / Flash | 02. 03. 2017. u 12:48 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

ePravilna ishrana ima značajnu ulogu i utjecaj na zdravlje svakog pojedinca tijekom cijelog života, a posebno kod djece predškolskog i školskog uzrasta. Stručnjaci preporučuju da školarci trebaju konzumirati pet obroka dnevno u pravilnim vremenskim razmacima. Nažalost, prehrambene navike djece u našoj zemlji su nepravilne što pokazuju posljednji rezultati Svjetske zdravstvene organizacije prema kojima smo na šestom mjestu u svijetu, a na drugom u Europi po broju pretilih osoba. Stoga je nužna kontinuirana edukacija o usvajanju pravilnih prehrambenih navika od najranijeg djetinjstva.

Taj stav dijeli i bosanskohercegovačka healthy bloggerica Samira Poričanin-Petrešin, koja je uspješno smršavila 40 kg, a danas je jedna od najpoznatijih osoba koje promoviraju zdrav način života.

‘’Svakodnevno se trudim da potaknem ljude na usvajanje pravilnih životnih navika, zato sam sretna da je Merkur BH osiguranje pokrenulo projekt ‘U zdravoj školi zdrava djeca’. Sigurna sam da će roditelji i nastavnici poslati brojne prijedloge za jačanje svijesti o zdravoj ishrani i fizičkim aktivnostima, jer čak 80 posto pretile djece u dobi od 11 godina postanu i pretile odrasle osobe. Zato mislim da je školski uzrast period kada svi zajedno trebamo pomoći djeci da steknu dobre navike, budu fizički aktivnija i zdravije se hrane. Na kraju, djeca će nam biti zahvalna, jer su dijete, proces mršavljenja i liječenje posljedica loših prehrambenih navika i manjka fizičke aktivnosti jedan dug i bolan proces za pretile osobe. Stoga je projet odličan poticaj za sve nas da razmišljamo u duhu zdravlja te način da danas napravimo korak za bolje sutra,” naglasila je Poričanin.

Posljednji rezultati istraživanja kojim je obuhvaćeno 33.200 djece u osnovnim školama Županije Sarajevo pokazuju da preko 50 posto djece ima poremećaj u indeksu tjelesne mase.

Zabrinjavajuća je činjenica da većina te populacije ima povećanu tjelesnu masu ili je pretilo. Upravo zbog toga je udruženje “Sport i zdravlje”, u okviru projekta “Pretilost u osnovnim školama KS”, izradilo priručnik u kojem su prezentirani rezultati istraživanja i dati prijedlozi konkretnih mjera za borbu protiv pretilosti u školama. U suradnji sa resornim ministarstvom poduzete su dvije mjere. Prva mjera je uvođenje trećeg sata tjelesnog i zdravstvenog odgoja u nižim razredima osnovne škole, a druga izrada pravilnika o ishrani djece.

‘’Pravilnik će dati smjernice o razvijanju pravilnih prehrambenih navika kod djece s ciljem sprečavanja nastanka oboljenja koja se mogu dovesti u direktnu veza sa pretilošću. Međutim, ishrana djece je društveni problem i zahtijeva ozbiljniji angažman svih nas. Projekt ‘U zdravoj školi zdrava djeca’ predstavlja odličan koncept unaprjeđenja zdravlja i života djece školske dobi, prije svega, jer omogućuje interakciju i aktivan rad svakog učenika uz pomoć njihovih roditelja i nastavnika,’’ istaknuo je doc. dr. Erol Kovačević, voditelj radne grupe u projektu “Pretilost djece u osnovnim školama KS”.

Ranija istraživanja pokazala su da je u F BiH skoro 18 posto preuhranjene djece, tj. svako peto dijete mlađe od pet godina je preuhranjeno. Čak 31,2 posto djece uzrasta od 5 do 10 godina je prekomjerno teško, 13,3 posto pretilo. Ništa bolja situacija nije ni RS-u gdje je svako peto dijete pretilo.

U borbi protiv pretilosti doprinosi i fizička aktivnost i važno je da su djeca svakodnevno aktivna.

‘‘Cijeli život se bavim sportom i znam iz osobnog iskustva koliko fizička aktivnost donosi dobrobiti za naše zdravlje. Posebno je značajna u dječjoj dobi i čini najbitniji preduvjet zdravlja djece, ali naravno uz metodičan i djetetovoj dobi primjeren izbor rekreativne ili sportske aktivnosti. Poželjno je da su djeci odabrani sadržaji zabavni, da u njima uživaju i da im ne predstavljaju preveliki napor. Roditelji i nastavnici, djeci i kroz dnevne obaveze, igru ili šetnju mogu kreirati vježbe koje će razvijati njihove fizičke i psihičke vještine, te osigurati zdrav život. Važno je da smo svi kao društvo opredijeljeni za kvalitetan i aktivan život, te da svi pokušamo biti pozitivan primjer našim mališanima’’ rekao je Tomislav Cvitanušić, istaknuti promotor sporta u BiH.

Upravo zbog toga, Merkur BH osiguranje pokrenulo je projekt ‘’U zdravoj školi zdrava djeca’’ te poziva školarce, roditelje i prosvjetne radnike da predlože aktivnosti koje bi realizirali u svojim školama, a koje će unaprijediti njihovo zdravlje i boravak u školi učiniti kvalitetnijim i ugodnijim. Merkur BH osiguranje će odabrati najbolje i financirati njihovu implementaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close