Njega iznutra

Sedam namirnica za mladolik izgled kože

Lifestyle / Flash | 14. 02. 2017. u 16:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godine se najbolje poznaju na koži koja postaje sve tanja i gubi svoju elastičnost. Hrana puno utječe na izgled kože stoga je važno jesti zdravo i uravnoteženo kako bi koža što duže zadržala svoj najbolji izgled. Kaže se da se koža 'njeguje iznutra' pa vam donosimo popis namirnica za mladolik izgled kože.

Sjemenke suncokreta

Vitamin E je jedan od ključnih antioksidansa u koži jer neutralizira oksidaciju slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje kolagena, suhoću kože i bore. Sjemenke suncokreta imaju više vitamina E od avokada, lososa, badema, pa čak i maslinovog ulja. 100 g sjemenki suncokreta sadrži 33.2 mg vitamina E.

Citrusi

Citrusi obiluju vitaminom C koji je vrlo važan antioksidans za kožu. Vitamin C sudjeluje u stvaranju kolagena i elastina koji su važni za zdrav i zategnut izgled kože. Jedan srednji limun sadrži 100g limuna bez kore sadrži 30.7 mg vitamina C, a naranča 51 mg.

Slatki krumpir

Svi znamo da je vitamin A vrlo važan za kožu jer pomaže kod kožnih bolesti uključujući i bore. Jedan od najboljih izvora vitamina A je slatki krumpir (batat). 100g slatkog krumpira sadrži 14185 IU vitamina A. namirnice koje također sadrže velike količine ovog vitamina su mrkva, bundeva, mango, dinja, špinat, kelj, blitva i sok od rajčice.

Brazilski oraščići

Ovi orašasti plodovi obiluju selenom. Selen je jedan od ključnih antioksidansa koji štiti stanice od oštećenja, te slobodnih radikala koji dovode do prijevremenog starenja. Ovaj mineral je potreban i za jačanje imunološkog sustava te funkcije štitnjače u tijelu. I ostali orašasti plodovi poput badema, oraha i lješnjaka također sadrže dovoljne količine selena.

Laneno ulje

Laneno ulje obiluje omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 omekšava kožu, smanjuje pojavu bora i djeluje protuupalno. Također može pomoći u smanjenju crvenila i upala kože kao na primjer akni, psorijaze i ekcema.

Avokado

Avokado štiti kožu od dehidracije pa se preporučuje njegovo korištenje u svim mjesecima. Ulje avokada potiče obnavljanje stanica, omekšava i hrani kožu te ju čini glatkom i sjajnom. Ulje avokada sadrži vitamine A, B1, B2, D, E i K te esencijalne masne kiseline. Vrlo je učinkovito u borbi protiv starenja jer hrani kožu i stimulira proizvodnju kolagenskih vlakana.

Školjke

Školjke obiluju mineralom cinkom koji ima veliku ulogu u zdravlju naše kože. Cink pomaže u stvaranju zdravih stanica kože, djeluje protuupalno i štiti kožu od UV zračenja. Kao što smo već rekli, školjke sadrže veliku količinu cinka i to 90 mg na 100 g. Osim toga, i meso je bogato cinkom, a najviše crveno meso i perad.

Kopirati
Drag cursor here to close