Dobra djela

Rotary Club Mostar obilježava 15 godina postojanja

Lifestyle / Flash | 06. 06. 2017. u 17:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rotary je svjetska organizacija osoba iz stručnog i poslovnog života koje se posvećuju humanim ciljevima, cijene i unaprjeđuju visoka etička načela u poslovnom i privatnom životu, šire dobru volju i razumijevanje u svijetu.

Ovi ideali njeguju se u Rotary klubovima, u kojima se sastaju osobe jednakih nazora. Nositelji ove ideje su pojedini rotarijanci i rotarijanke koji rotarijanska načela i rotarijanske ideale oživotvoruju na svom području. Cilj Rotary je spremnost pomoći u svakodnevnom životu ("Service Above Self").

Prije 15 godina osnovan je Rotary Club Mostar, kao prva multinacionalna organizacija u poslijeratnom Mostaru. Inicijalno jezgro je ocijenilo da bi formiranje Rotary Club-a u Mostaru predstavljalo značajan korak u cilju prevazilaženja izuzetno kompleksnog stanja u gradu i zacjeljivanja još uvijek prisutnih bolnih ratnih rana kod stanovnika ovoga grada. Od District-a 1910 za kum klub je određen RC Split, a za supervizora RC Sarajevo. U svibnju 2001. godine uspostavljena je suradnja sa RC Firenca i dogovoreno bratimljenje, koje je obavljeno 10. ožujka 2003. godine.

Rotary Club Mostar je posebno ponosan na činjenicu da su članovi kluba predvodili rekonstrukciju Starog mosta, kao i organizaciju manifestacije otvaranja Starog mosta.

Osim toga, mostarski rotarijanci su u proteklih 15 godina implementirali projekte nabavke medicinske opreme za SKB Mostar i KB „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru, formiranja integrativnog vrtića „Sunčani most“ u Mostaru, nabavku pomagala za osobe sa oštećenim sluhom i govorom, nabavka logopedskog laboratorija centru „Los Rosales“, pomoć Pučkoj i Narodnoj kuhinji Mostar, kao i podršku organizacijama kao što su udruženje „Sunce“, Gimnazija Mostar, Crveni križ Mostar, sestre Misionarke ranjene obitelji za djecu bez roditeljskog staranja, Majčino selo u Međugorju, JU „Dječji dom“ Mostar – Egipatsko selo, Rehabilitacijski centar za osobe sa posebnim potrebama „Sveta obitelj“, „Novi put“, udruženje žena „Orhideja“ i mnogim drugim organizacijama koje su prepoznati i podržani od strane RC Mostar, kao i drugih Rotary clubova iz zemlje i svijeta sa kojim RC Mostar ima odličnu suradnju.

''Ponosni smo na uspostavljeni Fond „Vlado Puljić“ koji je utemeljen 2010. godine, putem koga stipendiramo studente likovne umjetnosti i književnosti, granama umjetnosti koji se bavio pokojni Puljić, bivši član RC Mostar i do sada smo stipendirali 10 nadarenih studenata'', kažu iz Rotary Cluba.

Trenutno aktualni projekti RC Mostar su „Ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim krajevima“ koje implementiramo u partnerstvu sa udruženjem Orhideja u Stocu, kao i projekt „Promocija osnovnog obrazovanja za djevojčice u ruralnim područjima i djevojčice romske populacije“ koji implementiramo u suradnji sa udruženjem Novi put, kao i podrška u organizaciji putovanja reprezentacije Bosne i Hercegovine na Specijalnu Olimpijadu 2017, koja je održana u Austriji na kojoj su naši reprezentativci osvojili 14 medalja, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close