Tražite partnera?

Provjerila CIA: BiH među zemljama s najmanje muškaraca

Lifestyle / Flash | 27. 02. 2017. u 17:20 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žena ste, živite u BiH i čini vam se da ovdje kronično nedostaje muškaraca? Ne samo dobrih već bilo kakvih? Nije to samo vaš dojam, već činjenično stanje. U većini europskih zemalja više je žena nego muškaraca, a prema podacima američke CIA-e BiH je među zemljama s najgorim omjerom muškaraca i žena.

Omjer muškaraca i žena računa se tako da se usporedi njihov ukupan broj u stanovništvu neke države. Ako ima više muškaraca nego žena taj broj je veći od jedan, ako ima više žena nego muškaraca on je manji od jedan. Edukativni blog Jakub Marian prema CIA-inim je podacima napravio kartu europskih zemalja iz koje je vidljivo da je nestašica muškaraca najviše izražena u državama istočne Europe i Baltika.

Najmanji postotak muškaraca u cijeloj Europi ima Latvija čiji je omjer 0,85. Slijede je Litva, Rusija i Ukrajina s neznatno viših 0,86, a slijede Bjelorusija s 0.87 i Estonija s koeficijentom 0,88. Nakon njih najmanje je muškaraca u Mađarskoj, koja ima omjer 0,91.



BiH ima omjer 0,95 dok prednjači Hrvatska s omjerom od 0,93. Zanimljivo je da su Hrvati i Talijani na vrhu liste europskih muškaraca koji nerado napuštaju roditeljski dom, pa ih tako više od 70 posto uživa u maminoj kuhinji i ostalim blagodatima obiteljskog gnijezda do 35. godine. Slovenija i većina balkanskih zemalja – Srbija, Rumunjska, Bugarska i Grčka – imaju omjer muškaraca i žena 0,95, dok Crna Gora i Makedonija imaju gotovo idealnih 0,99.

Europska zemlja s najviše muškaraca bez konkurencije je Kosovo, čiji je omjer čak 1,06. S prosječnom starošću od 29 godina Kosovo je i zemlja s najmlađim stanovništvom u Europi, što je možda i uzrok ovakvom muško-ženskom omjeru. U cijelom svijetu rađa se više muških nego ženskih beba (taj omjer u europskim državama varira od 1,05 do 1,07), no muškarci u svim državama svijeta i ranije umiru, ponajviše zato što češće rade opasne i fizički iscrpljujuće poslove od žena te manje brinu o zdravom životnom stilu.

Nakon Kosova najviše muškaraca ima Norveška, čiji je omjer 1,02, pa Island i Turska s koeficijentom 1,01. Jednaki broj muškaraca i žena ima Irska, dok se ostatak europskih zemalja kreće između koeficijenata 0,96 i 0,99, prenosi portal 100posto.

Kopirati
Drag cursor here to close