Ministarstvo 'zakasnilo'

Prosvjedni skup zbog 'administrativne šutnje' Ministarstva prometa KS

Lifestyle / Flash | 13. 05. 2017. u 11:45 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevski otvoreni centar (SOC) organizirao je danas ispred zgrade Kantona Sarajevo prosvjedno okupljanje zbog, kako su naveli organizatori, uskraćivanja prava na slobodno okupljanje, administrativne šutnje Ministarstva prometa Kantona Sarajevo i kasnog dolaska odobrenja za organiziranje prosvjedne šetnje protiv nasilja nad LGBT osobama pod sloganom "Nasilje nije normalno“.

Predstavnica SOC-a Lejla Huremović pojasnila je da je prosvjedna šetnja prijavljena Ministarstvu unutarnjih poslova KS prije mjesec dana, ali da oni nisu mogli ništa uraditi dok Ministarstvo prometa KS-a ne izda odobrenje o obustavi prometa.

Rješenje je, dodala je ona, trebalo biti izdato u roku od 48 sati.

"Međutim, izdali su ga nakon isteka zakonskog roka i nakon što smo sazvali press konferenciju. Nismo imali dovoljno vremena da sa policijom, zaštitarima i hitnom pomoći utvrdimo sve potrebne mjere sigurnosti, jer je ovo šetnja visokog rizika", pojasnila je Huremović.

Također je poručila da je administrativna šutnja nedopustiva te da to neće tolerirati.

"Vrlo je bitno da društvo zna da nasilje nad LGBT osobama nije neko apstraktno nasilje, već nasilje koje se svaki dan događa na ulicama, u kućama, školama, fakultetima i radnim mjestima. Ove osobe su stvarno izložene nasilju", zaključila je Huremović.

Kopirati
Drag cursor here to close