katolički viteški red

Pronađeno skriveno sklonište templara

Lifestyle / Flash | 13. 03. 2017. u 10:57 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Templari su bili katolički viteški red prije 1000 godina. Sa svojim crvenim križevima na bijelim plaštevima postali su ozloglašeni zbog bogatstva, moći i ratničkih sposobnosti tijekom križarskih pohoda.

Do dana današnjeg ostali su fascinantni za književnike, povjesničare i scenariste. Svako novo otkriće izazove veliku pozornost svih onih koji imaju i malo zanimanja za povijest.

Prije nekoliko godina otkrivena je umjetna pećina ispod obradivih površina u engleskom Shropshireu. Jedini prolaz u skrivenu pećinu bio je kroz zečju rupu. Istraživanjem je utvrđeno da su pećinu koristili templari.



Fotograf Michael Scott iz Birminghama nedavno je odlučio posjetiti tajanstvenu pećinu s ciljem da kamerom dokumentira svu njenu slavu. Slobodno možemo kazati da ovo nalazište ima povijesnu vrijednost. Na videu se može vidjeti kako izgleda šetnja pećinom.

Stanje pećine je začuđujuće dobro s obzirom na to da je stara 700 godina. Najvjerojatnije je služila kao mjesto za skrivanje, molitvu i intrige daleko od znatiželjnih očiju.



Oblik ovog podzemnog skloništa je specifičan s obzirom na kružne brodove. Pretpostavlja se sa su templari htjeli da arhitektura podsjeća na onu crkve Svete grobnice u Jeruzalemu koja je navodno mjesto Isusova vječnog počinka.

2012. godine pećina je bila zatvorena za javnost zbog grafita koji su se pojavili, ali i zbog toga što je mnogima počela služiti kao odlagalište smeća. Istraživanje je sad moguće jedino s određenim dozvolama.



Pretpostavlja se da je ovo samo jedna od mnogih za sada neotkrivenih templarskih lokacija širom svijeta. Utvrde i artefakti se mogu naći širom Europe i Bliskog istoka, posebice u Svetoj zemlji.

Nakon što su kršćanske snage bile izbačene izvan ovih posvećenih prostora, potpora redu počela je slabjeti. S vremenom kad je Francuskom zavladao Filip IV, kraljevska je obitelj već bila zadužena kod templara.

Ubrzo se javnost okrenula protiv njih, a kralj je naredio uhićenje i mučenje članova reda 1307. godine. Lažna je svjedočanstva predočio papi Klementu V. kao dokaz njihove izdaje. Red je bio raspušten 1312 i od onda postaju legendom, piše portal geek.

Kopirati
Drag cursor here to close