Uz opasnost od poplava

Proljeće na Balkanu bit će u znaku temperaturnih promjena

Lifestyle / Flash | 23. 02. 2017. u 17:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon najoštrije zime, kakva na Balkanskom poluotoku nije zabilježena više od deset proteklih godina, našu regiju očekuje proljeće s generalno normalnim temperaturama za to godišnje doba.

Prognoza AccuWeathera kaže da će početkom proljeća uslijediti hladnije razdoblje, a da će od sredine ožujka pa sve do svibnja vrijeme na Balkanu pratiti česte temperaturne promjene.

Toplota s Mediterana će se potom širiti prema sjeveru Balkana, ali će hladniji zrak povremeno u valovima probijati sa sjevera Europe.

U cijeloj regiji bi otopljavanje moglo povećati rizik od poplava, jer bi moglo doći do naglog topljenja snijega i punjenja rijeka i potoka, prenosi Klix.ba. U kombinaciji s umjerenim padalinama, ova prijetnja mogla bi biti i veća, piše AccuWeather.com.

Kada je riječ o ostatku Europe, preko Francuske i Njemačke ovog proljeća prelazit će tople zračne mase koje bi mogle uzorkovati oluje i grmljavinu s potencijalnim razarajućim posljedicama, kao i poplave.

U Ujedinjenom Kraljevstvu i sjevernom dijelu Europe zima će biti duga s temperaturama ispod normalnih za proljetno razdoblje, dok će na Pirinejskom poluotoku, jugu Francuske i u Italiji toplota iz Afrike donijeti vruće proljeće i suho razdoblje godine.

Najveću hladnoću osjetit će stanovnici Poljske, baltičkih zemalja i Ukrajine.

Kopirati
Drag cursor here to close