HPD Pločno

Privode se kraju radovi na izgradnji planinarskog doma na Blidinju

Lifestyle / Flash | 22. 02. 2017. u 09:24 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na petnaestoj sjednici Skupštine planinara Hrvatskog planinarskog društva (HPD) Pločno i Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) stanice Posušje, na videozapisu prezentiran je rad u prošloj, 2016., te program za 2017. godinu.

Na početku sjednice Skupštine minutom šutnje odana je počast preminulom članu Društva Ivici Kovaču Ćitanu.

Među brojnim aktivnostima lani je organizirana prva opća planinarska škola koja je privukla mnogo zainteresiranih, zatim sudjelovanje u markiranju i kompletiranju Bijele linije Via Dinarice u Bosni i Hercegovini, koju je prestižni National Geographic Traveller uvrstio u najbolje destinacije svijeta za 2017. godinu, a riječ je o dijelu koji prolazi kroz Blidinje, te obilježavanje Međunarodnog dana planina usponom na brdo Radovanj.

Prošle godine tri člana HPD-a Pločno završila su tečaj za planinarske vodiče A kategorije, a dvojica su postala licencirani vodiči te ih sada u društvu ima ukupno devet, piše Vecernji.ba. Puno se prošle godine napravilo na izgradnji planinarskog doma na Blidinju.

Prema riječima predsjednika “pločara” Marija Bonića, radovi na domu su prošle godine bili doista ambiciozni:

''Krov i fasada su se činili teško ostvarivi, međutim, uspjeli smo i to je najvažnije. Dom je sada pokriven, fasada je skoro gotova. Čekamo samo da se vrijeme proljepša pa da ju možemo dovršiti do kraja. Gotov je i sanitarni čvor u domu. Za sve ove radove možemo zahvaliti našim brojnim sponzorima, Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša naše županije, gdje smo aplicirali s projektom fasade, ali i Ministarstvu gospodarstva, koji su prepoznali naš rad i naše projekte'', istaknuo je Bonić i najavio nastavak radova u tekućoj godini te, uz ostalo, i novi uspon na najveći vrh Alpa Mont Blanc i to 8. srpnja 2017. godine.

Vrijedi spomenuti i uspješan rad HGSS-a, koji ima 15 ljudi, za pomoć ugroženima. Na kraju su svima koji su poticali i potpomagali rad planinara, posebice gradnje doma, uručene zahvalnice

Kopirati
Drag cursor here to close