Ispred Veleposlanstva

Prijatelji životinja u Hrvatskoj prosvjeduju zbog bh. zakona

Lifestyle / Flash | 27. 04. 2017. u 10:53 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ime više od osamdeset posto građana BiH koji su se izjasnili na javnoj raspravi i više od 73 posto građana Hrvatske koji podržavaju zabranu uzgoja životinja radi krzna, 27. travnja 2017. u Zagrebu, predstavnici udruženja Prijatelji životinja predali su pismo za Renatu Paškalj, veleposlanicu Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj. U pismu se apelira da se veleposlanica obrati Domu naroda BiH koji može spriječiti nepravdu, odnosno pokušaj unazađivanja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Ignorirali volju naroda

Prošli tjedan provedena je javna rasprava o tomu želi li narod BiH nastavak uzgoja za krzno, na kojoj se velika većina (81 posto, odnosno 89 posto) izjasnila protiv te okrutne prakse. Međutim, Zastupnički dom Parlamenta ignorirao je volju naroda i odobrio izrabljivanje radi krzna čak još sljedećih 10 godina, do 2028. godine! Zakon čeka glasanje u Domu naroda, zbog čega se moli veleposlanica da prenese apele da se glasuje protiv amandmana na Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, kojim bi se produljio uzgoj krznaša, navodi se u priopćenju koje su uputili rpijatelji životinja iz Hrvatske.

Vjeruje se da će Dom naroda uvidjeti koliko je mnogo razloga da se ne unazađuje Zakon i ne mijenja odredba koja zabranjuje uzgoj životinja radi krzna. Nepotrebna je okrutnost prema činčilama, kunama, lisicama i zečevima koje nezamislivo pate u uzgoju i završavaju gušenjem plinom, lomljenjem vratova ili elektrokucijom.

Farme krzna

Životinje koje se uzgajaju na farmama krzna provedu cijeli život skučene u malim, prljavim kavezima, konstantno životareći između stresa i dosade dok ih ne odere zbog krzna. Zbog korištenja opasnih kemikalija kao što su olovo, cijanid i formaldehid prerada krzna opasna je za ljudsko zdravlje i može izazvati rak testisa, leukemiju i druge bolesti.

Zbog globalne osude uzgoja životinja radi krzna, irelevantnosti krznene industrije za gospodarstvo BiH, podrške većine javnosti i djela svjetske modne industrije inicijativi za zabranu uzgoja krznaša te zbog političkog ugleda Bosne i Hercegovine, nužno je da, prema Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja, stupi na snagu bez odgode postojeća odredba o zabrani uzgoja svih životinja za krzno.

Nema potrebe za zakonom

Bosna i Hercegovina od 2009. godine ima hvalevrijednu odredbu koja štiti životinje od stradavanja zbog njihova krzna, a uzgajivačima je dano dovoljno godina prijelaznog razdoblja za preorijentiranje proizvodnje, što je većina odavno i učinila. Stoga nema potrebe niti je korektno prema onima koji su poštovali Zakon da se produljuje prijelazno razdoblje.

Prijatelji životinja vjeruju da će interes i volja naroda BiH te zaštita životinja biti važniji od sitnih profiterskih interesa te da će i Bosna i Hercegovina, poput Hrvatske, Slovenije i Makedonije, moći sloviti kao država u kojoj se ne uzgajaju životinje kako bi bile oderane radi krzna.

Pokrenuta je i peticija upućena svim političarima u BiH koji trebaju donijeti odluku: bit.ly/2q0sW00.

Kopirati
Drag cursor here to close