Osnivač (The founder)

Priča o McDonald’su je priča o surovosti kapitalizma

Lifestyle / Flash | 17. 04. 2017. u 21:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ako bih ugledao svoga konkurenta kako se davi, stavio bih mu crijevo za vodu u usta", kazao je Ray Kroc o svome pristupu trgovini. Prodati eskimima hladnjak ili beduinima termo akumulacionu peć, za njega nije bila posve nemoguća misija.

Zbog toga, kada netko pomisli o nastanku McDonaldsa, najčešće mu jedno ime pada na pamet: Ray Kroc.

Čini se kako je postalo uzrečicom da je upravo on osnovao lanac McDonalds. Međutim, to nije u potpunosti točno. Braća McDonald su pravi osnivači McDonaldsa.

Richard („Dick“) McDonald i njegov brat Maurice („Mac“) su 1940. godine otvorili prvi McDonald’s restoran (u filmu ih igraju John Carroll Lynch i Nick Offerman). Dick je autor njihova žutog znaka, koji je do današnjih dana ostao simbolom ovog lanca koji diljem svijeta bilježi godišnji promet od 25 milijardi dolara.

Film "The Founder" (Osnivač) je priča o tome kako McDonalds, kultni lanac brze hrane, došao do velikoga uspjeha. To je priča o tome kako je Ray Kroc izgradio carstvo od skromnih početaka. To je i priča o dva spomenuta brata McDonald, koji su otvorili prvi restoran u Kaliforniji, koji se zvao McDonalds, i kako ih je Kroc iskoristio i napravio svoje fast food carstvo preko njihovih leđa.


Priča je to o Rayju Krocu, trgovačkom putniku i nesmiljenom prodavaču koji je kombinacijom ambicije, upornosti i nemilosrdnosti stvorio pravog kolosa današnjeg svijeta.

Michael Keaton (65) igra beskrupuloznoga Kroca, koji je u životnoj dobi od 52 godine slučajno otkrio žrtve preko kojih će izgraditi svoje životno djelo. Osim Keatona, jednu od glavnih uloga igra i Laura Dern, kao njegova napaćena i zapostavljena supruga, Ethel, od koje se Kroc razveo 1961. godine.

Kao trgovački putnik koji je prodavao kuhinjske uređaje za milk shake napitke, on je imao porudžbinu jednog restorana iz San Bernardina za čak osam komada njegovih miksera.

Po dolasku, Kroc je ugledao i doživio restoran na kakav do tada nije naišao. Nudili su samo hamburger, pomfrit i piće, a samo pola minute nakon što naručiš, dobivao si svoj hamburger u ruke.

Restoran nije imao pribor za jelo i slične rekvizite, tipične za klasične restorane.

Braća Dick i Mac McDonald tada su već bili rezignirali po pitanju ekspanzije, odnosno ideje da naprave jedan lanac takvih restorana.

Međutim, Kroc im je ponudio da on to pokuša uraditi za njih. Rečeno, učinjeno - odmah je sklopljen i ugovor.

Posao je išao dobro po pitanju prometa i interesa gostiju, ali je dobit uglavnom izostajala.

Onda se pojavio mladi financijski genij Harry Sonneborn, koji je Krocu predložio novi koncept posla, nakon čega su braća McDonald 1961. godine praktično izbačena iz ugovora.

Isplaćeno im je tadašnjih 2,7 milijuna dolara, nakon čega je nastupilo doba procvata lanca brze hrane. Njih dvojica više nisu smjela koristiti naziv „McDonald’s“ za svoj restoran.

Producent filma ''Osnivač'', Don Handfield, naišao je na neke dokumente koji su bili u vlasništvu Jasona Frencha, unuka Dicka McDonalda, koji je do svoje smrti 1998. vodio jedan mali motel. Jason French je svojim nasljednicima ostavio 1,8 milijuna dolara. Slike, pisma i tonske zapise Jason French je prije svoje smrti stavio na raspolaganje redatelju Handfieldu.

"Ovaj film pokazuje kako funkcionira kapitalizam u Americi. On nam predstavlja američki san, koji može biti uspješan čak i uz samo čvrstu volju i želju", kazao je legendarni producent Aaron Ryder.

To što neki postanu žrtve svirepog pristupa i nezajažljive želje za uspjehom, nikome ništa...

Za Michaela Keatona je uloga Raya Kroca zasigurno jedna od najvažnijih u karijeri. Film je režirao John Lee Hancock.

Kroc je inače umro 1981. godine, od zatajenja srca, a tada je imao 81 godinu. Njegova imovina procijenjena je na pola milijarde dolara.

Danas postoji 136.000 McDonald’s restorana u više od 100 zemalja svijeta. Za njih radi 420.000 uposlenika. Prvi McDonald’s u Europi otvoren je 1971. u Amsterdamu. Nešto kasnije iste te godine prvi takav restoran dobili su i Nijemci u Münchenu.

Kopirati
Drag cursor here to close