Evo i kako

Prašina nas može učiniti debljima

Lifestyle / Flash | 14. 07. 2017. u 17:31 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo tri mikrograma prašine mogu imati negativan utjecaj na stanice u ljudskome organizmu, a ta je količina znatno niža od one kojoj su djeca svakodnevno izložena, prenosi portal Indy100.

Male količine kućne prašine sadrže čestice raznih zagađivača okoliša, a neki od njih igraju ulogu i u povećanju masnih stanica. Istraživači Američkoga kemijskog udruženja pronašli su čestice koje se nazivaju EDC (endocrine disrupting chemicals) u kućnoj prašini, a one utječu na to da stanice lakše akumuliraju višak masti.

Prema tome, koliko god nevjerojatno to zvučalo, prašina nas može učiniti debljima, piše Slobodna Dalmacija.

U njihovom istraživanju, naime, masne stanice akumulirale su dodatne trigliceride nakon što su bile izložene utjecaju kućne prašine. Slično istraživanje pokazalo je i da izlaganje prašini u ranijim godinama doprinosi povećanju tjelesne mase kasnije u životu.

EDC sintetičke su tvari koje utječu na ljudsku hormonsku ravnotežu. Nalazimo ih i u kućnoj prašini, preko koje ih unosimo u organizam. Prašinu svakodnevno udišemo, a dokazano je da ulazi i kroz pore na našoj koži.

U devet od deset slučajeva, istraživanje je pokazalo da prašina utječe na podjelu stanica koje na taj način lakše razvijaju masne stanice. Osim toga, često udisanje prašine bitno utječe i na zdravlje i metabolizam tijela, posebno kod djece.

Kopirati
Drag cursor here to close