Postavljanje granica i izazovi roditeljstva
Podrška roditeljima
OBJAVA: Srijeda, 7. prosinca 2016. 10:45
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: A.M.
Postavljanje granica i izazovi roditeljstva
0

Pozitivno roditeljstvo s istaknutim razumijevanjem

Postavljanje granica tema je radionice za roditelje koja se održala u Sarajevu u organizaciji BUDI TU zajednice aktivnih roditelja. Cilj zajednice je promovirati pedagoški pristup roditeljstvu i pružiti podršku roditeljima.

''Sa zadovoljstvom mogu reći da se u stručnim i javnim krugovima sve više govori o najboljem interesu djece i zaštiti djece od svakog oblika nasilja. Istovremeno čini se da roditeljima često nedostaje informacija i podrške stručnjaka. Nedostaje im smjernica kada ne znaju što učiniti, kad se pitaju kako ostvariti disciplinu i kako odgajati dijete. U svojoj kliničkoj praksi uviđam da roditeljima nije dostatno reći primjerice da ne smiju tući svoju djecu. Odgovorno je poučiti ih zašto su batine štetne i što mogu činiti drugačije, bolje u interesu djeteta, ali i cijele obitelji''', istaknula je predavačica na radionici Gordana Buljan Flander, klinička psihologinja i psihoterapeutica i ravnateljica Poliklinike za djecu i mlade Grada Zagreba. Buljan Flander je dodala kako su tijekom predavanja roditelji dobili odgovore i osnažili se za pozitivno roditeljstvo s istinskim razumijevanjem.

''Roditelji se svakodnevno suočavaju s izazovom pravog omjera osluškivanja i ispunjavanja želja svoje djece s jedne, te neophodnih pravila i granica s druge strane. Ono što je dobro jeste da sve veći broj roditelja odlučuje unaprijediti svoje vještine, učiti o roditeljstvu, sebi i svojoj djeci. U tim nastojanjima su spremni podijeliti svoja iskustva i dileme s drugim roditeljima ali i obratiti se stručnjacima kada osjete i prepoznaju da je to neophodno“, kazala je predavačica Senka Čimpo, psihoterapeutkinja savjetovališta Kontakt Homini iz Sarajeva.

Čimpo je istaknula tri najčešća lokalna problema s kojima se roditelji obraćaju, a vezana uz postavljanje granica, te dala savjete kako pristupiti i riješiti određeni problem.

Nakon uvodnih izlaganja predavačice su odgovarale na brojna pitanja koja su roditelji postavili anonimno tijekom predavanja. Na ovaj način potrudili smo se pomoći i odgovoriti svim roditeljima koji su došli na radionicu.

''Pedagoški pristup odgojnim mjerama uvelike nam je pomogao u svakodnevnim problemima koje imamo s mališanima. Upravo je taj pristup temeljna ideja pružanja podrške roditeljima kroz organizaciju radionica s istaknutim pedagozima praktičarima u Bosni i Hercegovini i regiji. Sretne smo što su roditelji u našoj zemlji prepoznali važnost radionica za roditelje i posjetili radionicu u velikom broju'' istaknule su Mirna Mišić i Josipa Terzić – Rezić, idejne začetnice BUDI TU zajednice aktivnih roditelja.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.