Podrška roditeljima

Postavljanje granica i izazovi roditeljstva

Lifestyle / Flash | 07. 12. 2016. u 09:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postavljanje granica tema je radionice za roditelje koja se održala u Sarajevu u organizaciji BUDI TU zajednice aktivnih roditelja. Cilj zajednice je promovirati pedagoški pristup roditeljstvu i pružiti podršku roditeljima.

''Sa zadovoljstvom mogu reći da se u stručnim i javnim krugovima sve više govori o najboljem interesu djece i zaštiti djece od svakog oblika nasilja. Istovremeno čini se da roditeljima često nedostaje informacija i podrške stručnjaka. Nedostaje im smjernica kada ne znaju što učiniti, kad se pitaju kako ostvariti disciplinu i kako odgajati dijete. U svojoj kliničkoj praksi uviđam da roditeljima nije dostatno reći primjerice da ne smiju tući svoju djecu. Odgovorno je poučiti ih zašto su batine štetne i što mogu činiti drugačije, bolje u interesu djeteta, ali i cijele obitelji''', istaknula je predavačica na radionici Gordana Buljan Flander, klinička psihologinja i psihoterapeutica i ravnateljica Poliklinike za djecu i mlade Grada Zagreba. Buljan Flander je dodala kako su tijekom predavanja roditelji dobili odgovore i osnažili se za pozitivno roditeljstvo s istinskim razumijevanjem.

''Roditelji se svakodnevno suočavaju s izazovom pravog omjera osluškivanja i ispunjavanja želja svoje djece s jedne, te neophodnih pravila i granica s druge strane. Ono što je dobro jeste da sve veći broj roditelja odlučuje unaprijediti svoje vještine, učiti o roditeljstvu, sebi i svojoj djeci. U tim nastojanjima su spremni podijeliti svoja iskustva i dileme s drugim roditeljima ali i obratiti se stručnjacima kada osjete i prepoznaju da je to neophodno“, kazala je predavačica Senka Čimpo, psihoterapeutkinja savjetovališta Kontakt Homini iz Sarajeva.

Čimpo je istaknula tri najčešća lokalna problema s kojima se roditelji obraćaju, a vezana uz postavljanje granica, te dala savjete kako pristupiti i riješiti određeni problem.

Nakon uvodnih izlaganja predavačice su odgovarale na brojna pitanja koja su roditelji postavili anonimno tijekom predavanja. Na ovaj način potrudili smo se pomoći i odgovoriti svim roditeljima koji su došli na radionicu.

''Pedagoški pristup odgojnim mjerama uvelike nam je pomogao u svakodnevnim problemima koje imamo s mališanima. Upravo je taj pristup temeljna ideja pružanja podrške roditeljima kroz organizaciju radionica s istaknutim pedagozima praktičarima u Bosni i Hercegovini i regiji. Sretne smo što su roditelji u našoj zemlji prepoznali važnost radionica za roditelje i posjetili radionicu u velikom broju'' istaknule su Mirna Mišić i Josipa Terzić – Rezić, idejne začetnice BUDI TU zajednice aktivnih roditelja.

Kopirati
Drag cursor here to close