Djelujte preventivno

Počelo cijepljenje protiv gripe u HNŽ-u, evo za koga je besplatno

Lifestyle / Zdravlje | 16. 11. 2015. u 13:54 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zimski mjeseci ''rezervirani'' su za manje ili veće epidemije gripe, koje u Europi i BiH traju od prosinca do travnja.

Specijalistica infektologije mr.sc. Svjetlana Grgić, dr.med. za Bljesak.info je rekla kako je osnovna značajka koja određuje razmjere epidemije stupanj imunosti pučanstva protiv virusa influence.

''Prvi znak epidemije influence je porast broja djece akutnim respiratornim infekcijama, potom uslijedi nagli porast broja hospitaliziranih bolesnika zbog upale pluća, poglavito starijih i kroničnih bolesnika'', rekla je Grgić.

Razlika između prehlade i gripe

Svi znaju da prehlada i gripa nisu ista bolest, no da bi mogli preventivno djelovati moraih se znati razlikovati.

''Kod prehlade je rijetko prisutna temperatura, produktivni kašalj uz šmrkavost, često kihanje i grlobolja, lagane bolovi u mišićima i kostima, neznatni umor te se simptomi razvijaju kroz nekoliko dana. Gripa pak nastupa vrlo naglo, praćena je visokom temperaturom, nerijetko i iznad 40 stupnjeva i vrlo izraženim općim simptomima'', objašnjava dr. Grgić, dodajući kako većina bolesnika ima jaku glavobolju, bolove u mišićima, posebno u nožnim i leđnim, te bolove u zglobovima.

Simptomatsko liječenje gripe uključuje mirovanje, nadoknadu tekućine, te uzimanje lijekova za snižavanje temperature i smirivanje kašlja.

Bolesnici, kaže liječnica, osjećaju potpunu klonulost i nemoć, gubitak teka, mučninu, a neki su pospani, smeteni ili dezorijentirani.

''Povraćanje i proljev nisu rijetke pojave, posebno kod male djece. U početku, prvih nekoliko dana obično nema nikakvih respiratornih simptoma. Kada se oni počnu pojavljivati, temperatura obično pokazuje tendenciju snižavanja. Febrilna faza bolesti traje tri do sedam dana, a kod djece katkad i dulje'', kaže dr. Grgić.

Zašto možemo oboljeti nekoliko puta

''Virusi influence A i B pripadaju obitelji Orthomyxoviridae, a virus C po nekim se osobinama razlikuje od njih, pa predstavlja zaseban rod koji još nije definitivno klasificiran. Na površini lipidne ovojnice virusa strše glikoproteini, antigenske supstancije hemaglutinin (H) i neuraminidaza (N). Površinski antigeni hemaglutinin i neuraminidaza nisu stabilni, stalno mijenjaju svoja antigenska svojstva pa tako nastaju mutacije virusa influence. Ti su antigeni nositelji virulencije, odnosno patogenosti virusa. Budući da imunost ovisi o antigenima koji se neprestano mijenjaju, čovjek je neprestano izložen infekciji virusima influence'', pojašnjava Grgić.

Kako spriječiti širenje gripe i djelovati preventivno

Dr. Grgić objašnjava da se influenca prenosi kapljičnim putem, odnosno zrakom (udisanjem inficiranog aerosola) ili izravnim dodirom rukama na oko, usta ili nos, respiratornim sekretima zaraženih osoba s ili bez kliničke slike bolesti, pa je po njezinom mišljenju, jedina efikasna mjera prevencije influence i njezinih komplikacija cijepljenje.

''U svrhu sprječavanja širenja zaraze potrebno je ostati kod kuće, izbjegavati kontakt sa zdravim osobama, a pri kontaktu s istima nositi kiruršku masku. Prekriti rupčićem usta i nos pri kihanju i kašljanju. Često perite ruke vodom i sapunom ili vlažnim maramicama na alkoholnoj bazi. Ostanite kući 24 sata nakon normalizacije temperature. Izbjegavati zajedničko korištenje ručnika, odjeće, čaša i ostalog pribora za jelo, ako nisu prethodno oprani. Ručke na vratima i ostale predmete u kući i na radnom mjestu koji se često dodiruju rukama prebrišite alkoholnim dezinfekcijskim sredstvom'', savjetuje dr. Gegić.

Počelo cijepljenje u HNŽ-u

Inače, u cilju zaštite rizičnih skupina građana od gripe, Ministarstvo zdravstva rada i socijalne skrbi HNŽ-a osiguralo je 1.560 besplatnih doza cjepiva. Za ovu namjenu Vlada je, putem Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi, iz sredstava Proračuna osigurala 30.000 KM.

''Cjepivo će besplatno biti dostupno osobama koje boluju od kroničnih oboljenja pluća, bubrega, srca, šećerne bolesti i malignih oboljenja, bez obzira na starosnu dob i osobama starijima od 65 godina'', rekao je za Bljesak.info Eniz Čolaković direktor županijskog Zavoda za javno zdravstvo, napominjući kako se cijepljenje osobito preporučuje maloj djeci i trudnicama.

Može li se oboljeti i nakon cijepljenja

Iako se nakon cijepljenja smanjuje mogućnost oboljevanja od gripe, osoba koja se cijepila može opet oboljeti, kaže Čolaković.

Cjepivo je isporučeno Zavodu za javno zdravstvo HNŽ odakle je, proporcionalno broju stanovnika, distribuirano prema domovima zdravlja u općinama HNŽ.

''Osoba koja se cijepila može opet oboljeti, ali je sveukupno stanje puno bolje. Prema američkim iskustvima kod osoba koje su se cijepile sveukupna slika je od 60 do 90 posto bolja,  točnije blaža je nego kod osoba koje nisu cijepljene'', rekao je Čolaković, koji cijepljenje preporučuje kao preventivnu mjeru.

''Svakako preporučujemo cijepljenje, iako se u prethodnim godinama nije cijepio velik broj ljudi. Razlog tome je kampanja koja se vodi protiv cjepiva'', kaže Čolaković.

''Cijepljenje protiv gripe najbolji način za smanjenje rizika od bolesti i komplikacija gripe kod osoba koje, zbog zdravstvenog stanja ili poodmakle dobi, imaju povećani rizik od komplikacija'' poručio je Čolaković.

Kopirati
Drag cursor here to close