Smrdljivi grad....

Pluća Mostara umiru

Lifestyle / Flash | 23. 02. 2017. u 11:31 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekadašnja ''pluća Mostara'' iz dana u dan sve su više zagađena, a vlasti i građani ne mare.

Čitatelj nam je poslao fotografije Trimuše, koja je zatrpana smećem, a sportski rekviziti su uništeni do temelja.

Iz godine u godinu se piše o nečistoći Trimuše, a volonteri su nebrojeno puta pravili akcije čišćenja, kako bi jednu od rijetkih sportsko rekreacijskih površina učinili prohodnom i urednijom.

Mostarska udruga 'Moj grad', koja je pokretala brojne inicijative čišćenja Trimuše, ali i drugih zelenih površina u Mostaru, kaže kako su ogorčeni na cjelokupno stanje našeg društva te neodgovornost svih.

''Što se tiče Trimuše mi smo već u prošlom razdoblju radili nekoliko projekata, ali su glavni problem u našem društvu dvije vrste neodogovrnosti; kolektivna i individualna. Pod kolektivnom odgovornošću mislimo na spremnost svih, ne samo građana nego i onih koji se zateknu i borave u gradu na Neretvi, te se neodgovorno ponašaju prema okolini u kojoj se nalaze. Općenito, nedovoljno se cijene površine koje su preostale u gradu na Neretvi. To je individualna krivnja svih nas, potrebno je da se svi vrlo zrelije i svjesnije odnosimo prema zelenim površinama odnosno da na iste ne ostavljamo otpad'', komentiraju za Bljesak.info iz udruge Moj grad.

Iz udruge su naveli kako u planu imaju na Trimušu postaviti nove kante i obnoviti rasvjetu, no to je na čekanju, dok se ne postigne dogovor s osobama, koji bi udruzi ustupiti financijska sredstva.

''Koliko sportskih klubova u Mostaru imamo, koji bi na sreću na Trimuši mogli, ali ne mogu korstiti sprave koje su uništene i više nisu za uporabu. Tijekom ljeta i proljeća to bi im bila idealna prilika da iskoriste prostor za treniranje i pripreme za predstojeću sezonu'', prokomentirali su iz udruge.

Također su se osvrnuli i na sveukupnu ekološku sliku grada na Neretvi, koji je pun otpada.

''Generalno stanje okoliša i stanje Trimuše se preslikava na razinu cijelog grada, gdje postoji sustavni problem neodgovornog odlaganja na površine koje nisu predviđene za to. Također, tome u prilog ne idu trenutni kontejneri koji su otvorenog tipa, kakvi se trenutno nalaze u gradu. Dakle, potreban je zatvoreni tip kontejnera koji će onemogućiti rasipanje smeća tijekom vremenskih neprilika, a to pitanje je na mjesnim zajednicama i komunalnim poduzećima'', zaključili su iz Udruge.

Kopirati
Drag cursor here to close