Zdravlje

Ove namirnice su iznimno bogate vitaminom C

Lifestyle / Flash | 13. 07. 2017. u 14:57 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studije pokazuju kako vitamin C može spriječiti prehlade i gripe, a česti unos toga vitamina može smanjiti vrijeme trajanja bolesti i ublažiti simptome jednom kada se razbolite.

Ovaj vitamin snažan je antioksidans koji štiti organizam od slobodnih radikala, održava ravnotežu vitamina A, aktivira folnu kiselinu te obnavlja zalihe vitamina E, piše Ordinacija.hr. Pomaže protiv alergija na način da potiče razgradnju histamina koji uzrokuju svrbež, suzenje očiju i oticanje sluznica. Vitamin C najviše se nalazi u voću i povrću.

1. Chilli papričice

Pola šalice narezanih chilli papričica sadrži 107.8 mg vitamina C, a znanstvenici sa Sveučilišta u Buffalu otkrili su kako su papričice bogate kapsaicinom, spojem koji ih čini ljutima, a pomaže ublažiti bolove u mišićima i zglobovima.

2. Crvena paprika

Šalica narezanih crvenih paprika sadrži skoro tri puta više vitamina C od naranča. Također, ovo povrće bogato je vitaminom A koji je izvrstan za zdravlje očiju.

3. Zelena paprika

Šalica zelenih paprika sadrži dnevnu dozu unosa vitamina C, a također su dobar izvor hranjivih vlakana koji pomažu u radu metabolizma i probave.

4. Kelj

Kelj je bogat vitaminom A te vitaminom K, a sadrži 80 mg vitamina C. Nadalje, čestom konzumacijom kelja unosite u tijelo dovoljnu dnevnu dozu minerala i nezasićenih masnih kiselina.

5. Brokula

Ovo je voće bogato vitaminom C i vlaknima, a po serviranju sadrži samo 30 kalorija. Neka istraživanja čak pokazuju kako može pomoći u prevenciji više vrsta raka.

6. Papaja

Papaja je egzotično voće, a brojne su studije pokazale kako čisti sinusne kanale, kožu čini mekšom i sjajnijom te jača kosti. Jedna šalica sadrži 88 mg vitamina C.

7. Jagode

Crveno i slatko voće puno je vitamina C te bogato folnom kiselinom, kalijem, željezom i magnezijem, odnosno mineralima koji su dobri za zdravlje srca i krvožilnoga sustava. Ako niste znali, jagode pomažu održati i vaše zube bijelima.

8. Cvjetača

Možete ju pripremati na razne načine, a sadrži 127 mg vitamina C te 5 grama vlakana i 5 grama proteina.

9. Prokulice

Koliko su bogate vitaminom C toliko sadrže i fitonutrijente te vlakna koja pomažu u borbi i prevencija raka.

10. Ananas

Osim što sadrži 78 mg vitamina C, ananas je bogat enzimom bromelainom koji ublažava nadutost te djeluje protuupalno pa olakšava oporavak mišića nakon tjelovježbe.

Kopirati
Drag cursor here to close