Gosti iz inozemstva

Ove godine Vlašić očekuje najbolja zimska skijaška sezona

Lifestyle / Flash | 09. 01. 2017. u 11:02 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prema svim dosadašnjim ulaznim podacima, ove godine Vlašić očekuje najbolja zimska skijaška sezona do sada. Marketinške aktivnosti koje se provode već nekoliko mjeseci rezultirale su povećanjem broja stranih gostiju na Vlašiću te veoma dobrom popunjenosti smještajnih kapaciteta u hotelskom smještaju'', kazao je direktor Turističke zajednice Srednjobosanske županije Miroslav Matošević.

Prema strukturi prijavljenih noćenja u proteklih deset dana, udio noćenja domaćih gostiju je 54 posto, Republika Hrvatska (Dalmacija i Slavonija) 31 posto, Austrija 8 posto, Turska 2 posto, Srbija 2 posto…

Broj gostiju iz Hrvatske je u porastu i taj trend, navodi Matošević, očekuje se do 15. siječnja kada se završavaju školski raspusti.

Dodao je da su svi liftovi i skijaške staze u funkciji i jako su dobro pripremljene te svakim danom raspoložive brojnim skijašima na upotrebu.

''Posebno je značajan i udio dnevnih skijaša i izletnika koji iz obližnjih gradova redovno pohode na Vlašić. A najviše domaćih gostiju je iz Travnika, Viteza, Zenice, Tuzle, Lukavca, Banja Luke, Sarajeva'', ističe Matošević.

Da je Vlašić i ove godine, kako navodi, top destinacija u BiH, govori i podatak da pojedini hoteli imaju rezervirane smještajne kapacitete sve do kraja mjeseca.

''U ovom trenutku smještajnih kapaciteta je još moguće pronaći i svi zainteresirani ukoliko imaju problema s rezervacijom mogu se obratiti u Turistički informativni centar Turističke zajednice SBŽ kako bi im se pomoglo u odabiru smještajnih kapaciteta. Ceste su prohodne i redovno se održavaju. Najniža temperatura - 28, ne utječe značajno na otkazivanje rezervacija'', naglašava Matošević.

Na ski centru "Rostovo" staze su umjetno zasnježene te u kombinaciji s prirodnim snijegom kreirane su, kako kaže, vrhunski pripremljene staze na zadovoljstvo skijaša i ljubitelja snijega.

''Prema informacijama iz Ski centra "Rostovo" najviše gostiju bilo je iz Hrvatske, nešto iznad 50 posto uglavnom s područja Dalmacije, zatim slijede domaći gosti. Također, veliki broj je i dnevnih skijaša iz obližnjih gradova (Bugojno, Novi Travnik, Zenica, Vitez), a poznato je da se na Rostovu svake godine održavaju i škole skijanja pa je broj i najmlađih skijaša veliki. Veliki temperaturni minusi u posljednja dva dana doveli su do manjeg broja otkazivanja rezervacija'', kazao je Matošević, dodavši kako su ceste prohodne i redovno se održavaju.

Na Skijaškom centru "Brusnica", koji je smješten na Planini Vranica u općini Fojnica, skijaške staze su odlično pripremljene i svakodnevno se repariraju. Najviše gostiju dolazi iz BiH (Sarajevo, Fojnica, Kiseljak…), a od stranih gostiju najviše gostiju dolazi iz Republike Hrvatske oko 30 posto, najviše iz Dalmacije i manje s područja Slavonije.

Ceste su prohodne i redovno se održavaju, ali za svaki slučaj preporučuju se u rezervi i lanci za automobile.

Na Ski centru "Pridolci", koje se nalazi na obroncima planine Vranica udaljeno 12 km od Busovače, u funkciji je jedan ski lift i jedna skijaška staza. Uslijed dovoljnih količina snijega staze su odlično pripremljene i na raspolaganju svakim danom. Na Pridolcima uglavnom preovladavaju domaći gosti i to najviše iz Busovače te tradicionalno Zenice.

Ski centar "Busovačka planina" je smješten također na obroncima planine Vranica udaljeno 15 km od Busovače. Najviše gostiju je iz BiH (Busovača, Vitez, Zenica…) ali je zabilježen i prvi dolazak gostiju iz Republike Hrvatske u nešto većem broju (Split, Makarska i Dubrovnik).

Skijalište raspolaže jednim ski liftom i uređenom stazom prilagođenom za sve vrste skijaša. Na skijalištu radi tri motela te manji broj vikend kuća koje pružaju usluge smještaja.

Ski centar "Ranča" je smješten na planini Ranča svega 15-ak kilometara od Jajca. Skijalište je otvoreno u petak besplatnim ski passom za sve skijaše. Na skijalištu je u funkciji jedan ski lift koji opskrbljuje tri skijaške staze. Staze se svakodnevno uređuju i repariraju.

''S obzirom da je većina skijališta tek otvoreno, konkretne rezultate o uspješnosti zimske sezone ne mogu reći u ovom momentu. Sve ovisi o količini snijega i temperaturama u nadolazećem razdoblju'', kazao je Matošević.

Jedini ski centar s područja Srednje Bosne koji još nije otvorio skijaške staze jeste moderni i popularni Ski centar "Raduša" - Gornji Vakuf-Uskoplj,e zbog velikog vjetra koji je na pojedinim mjestima gotovo otpuhao snijeg sa staza.

Skijaška sezona u Srednjoj Bosni je relativno kasno započela s obzirom na nedostatak padalina na tim prostorima.

Skijaški centri koji imaju sustav umjetnog zasnježenja staza (Vlašić i Rostovo) zimsku turističku sezonu su otvorili 30. prosinca 2016. godine, a ostali Ski centri tijekom prošlog tjedna..

Kopirati
Drag cursor here to close