Muški ponos

Osam stvari koje ubijaju spermiće

Lifestyle / Flash | 23. 02. 2017. u 18:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muški ponos je, osim očitog, i njihova uloga u dobivanju djece, a tu je pak najvažnija kvaliteta sperme. E, pa ako brinete oko toga, sigurno znate da su ubojice sperme svugdje oko vas. Čekaju vas pod tušem i čak se mudro skrivaju u hrani koju kupite.

Neovisno koja je točka ulaska, mnogo kemikalija koje su u svakodnevnoj upotrebi, smanjuju broj i pokretljivost spermija, prenosi Metro-portal.

Bušenje prirodnog plina - industrijsko otapalo benzen nije samo uzročnik raka, nego i mutator sperme. Studija objavljena 2010. u časopisu Environmental Health Perspectives otkrila je da pri izlaganju razinama benzena koje su dopuštene na radnim mjestima, muškarci pokazuju znatno veći broj genetski oštećenih spermija u usporedbi s radnicima koji nisu izloženi. Time se povećava i rizik za urođene mane i oštećenja kod njihove djece.

Dodani šećer - skriven u skoro svim vrstama dorađenih prehrambenih proizvoda, dodani šećeri vjerojatno 'ubijaju' vašu spermu. Znanstvenici sa Sveučilišta Utah hranili su miševe šećerom sličnim onom koji prosječan Amerikanac svakodnevno jede i imali su 25 posto manje šanse za začeće. Zanimljivo je da se miševi nisu udebljali niti su pokazivali znakove visokog krvnog tlaka, ali su imali manje potomaka i veću smrtnost.

Grijana sjedala u autu - možda nema većeg luksuza od njih, no dolaze s cijenom: smanjenom kvalitetom sperme. Grijana sjedala, kao i predugi boravak u vrućoj vodi, povećava temperaturu testisa dovoljno kako bi smanjila proizvodnju spermija.

Igračke za odrasle - kako bi zaštitili partnera/icu i sebe, izbjegavajte dildo, vibratore i seks igračke napravljene od vinila. On ispušta ftalate, kemikalije koje omekšavaju plastiku i veže ih se uz rak, alergije i neplodnost.

Konzervirana hrana - mnogi istraživači vjeruju da najveći izvor kontaminacije BPA-om dolazi kroz pakiranje hrane. Konzervirana hrana je ponekad najjednostavnije rješenje, ali skoro sve metalne limenke obložene su smolom BPA, koja prelazi u hranu. To se najviše odnosi na kisele konzervirane proizvode, kao što su rajčica ili umaci.

Otrovan tuš - ftalati ne obitavaju samo u seks igračkama već i u sapunima s mirisom, šamponima, sredstvima za čišćenje i zavjesama za tuširanje od vinila. I toplina iz tuša pomaže im da se lakše oslobode pa uložite u proizvode za njegu bez mirisa i parfema.

Slanina - prema istraživanju predstavljenom u listopadu na godišnjem susretu Američkog društva za reproduktivnu medicinu, slanina i kobasice nisu dobre za spermu. Havrvardska škola za javno zdravstvo intervjuirala je muškarce koji su išli u klinike za plodnost. Muškarci koji su jeli samo komad kobasice ili slanine dnevno, za 30 posto su imali su 'iskrivljene' i slabašne spermije. Muškarci koji su izbjegavali suhomesnate proizvode i jeli ribu, imali su puno bolju kvalitetu.

Toksični konzervansi - paraben se koristi u puno kozmetičkih proizvoda, sredstava za čišćenje, čak i kod obrađene hrane zbog jeftinih kemijskih antibakterijskih svojstava. Ali laboratorijska istraživanja na glodavcima povezala su parabene s rakom dojke, i abonormalnim genteskim promjenama u spermi muških miševa.

Kopirati
Drag cursor here to close