Očuvanje biodiverziteta

Okruglim stolom započelo obilježavanje Dana Parka prirode Hutovo blato

Lifestyle / Flash | 24. 05. 2014. u 09:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okruglim stolom na temu očuvanja biološke raznolikosti Hutova blata kod Čapljine započelo je obilježavanje Dana Parka prirode Hutovo blato 2014.

Po riječima direktora Parka prirode Hutovo blato Nikole Zovke, cilj održavanja okruglog stola je da se ukaže na prirodne vrijednosti Hutova blata, prije svega biološku raznolikost u smislu ugroženosti biološke raznolikosti i svih problema s kojima se taj park prirode suočava.

Okrugli stol će okupio je dvadesetak sudionika i to predstavnike općine Čapljina, Fonda za zaštitu okoliša HNŽ-a, resornog županijskog ministarstva te međunarodnih svjetskih organizacija.

Ovogodišnje obilježavanje je u znaku Međunarodnog dana bioraznolikosti, koji se širom svijeta obilježava 22. svibnja i Svjetskog dana migratornih riba, koji se obilježava 24. svibnja.

Inače, Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom bioraznolikosti, kako bi utjecali na povećanje svijesti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju i skrenuli pozornost na očuvanje bioraznolikosti kao temeljnog međunarodnog načela u zaštiti prirode i zajedničku obavezu čovječanstva.

Datum 24. svibnja obilježava se kao Svjetski dan migratornih riba, a iz Parka prirode Hutovo blato ističu kako serija brana i ustava na Neretvi, kao i infrastruktura hidroelektrane Čapljina, sprječava bilo kakve migracije riba Hutova blata i drugih vodenih organizama, što se posebice očituje u slabom novačenju staklaste jegulje, migracija cipola i mrijesnih migracija ćepe.

Jutros, s početkom u 10:00 sati, predstavljeni su projekti koji se financiraju od strane Fonda za zaštitu okoliša Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), koji je ujedno i jedan organizatora skupa. Tom prigodom predstavljeni su projekti Ekološke udruge "EkoMost" i HEU Buna.

Završni dio skupa bit će posvećen utvrđivanju potrebnih mjera revitalizacije, zaštite i očuvanja ekosustava Hutova blata, što se provodi u koordinaciji Svjetskog fonda za prirodu – WWF-a.

U okviru obilježavanja Dana Hutovog blata bit će organizirana i likovna kolonija koju će voditi akademski umjetnici.

Stručni timovi izvršit će terenski obilazak najvažnijih staništa, a za goste će biti upriličen turistički obilazak Parka.

Kopirati
Drag cursor here to close