Putovanje

Ništa od besplatnih InterRail karata, Komisija nudi znatno skromniji program

Lifestyle / Flash | 28. 03. 2017. u 07:30 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija nije prihvatila prijedlog Europskog parlamenta da se svima mladima osigura besplatna InterRail karta i umjesto toga ponudila je program unutar kojega bi 5000 mladih moglo na "održiv način putovati, sami ili sa svojim razredom".

Za program nazvan "Move2Learn, Learn2Move", Komisija je predvidjela 2,5 milijuna eura, piše Hina.

Europski parlament je prošle godine izglasao rezoluciju kojom je tražio da se svim 18-godišnjacima u EU besplatno daju InterRailove željezničke karte kako bi se mladim ljudima omogućilo da putuju i upoznaju Europu.

Međutim, po izračunu Komisije, to bi stajalo između 1,2 i 1,6 milijardi eura godišnje, kojih trenutno nema u proračunu.

Umjesto toga, Komisija je u okviru programa Erasmus+ predstavila inicijativu kojom dodatno podupire učenje i mobilnost mladih u Europi.

„Move2Learn, Learn2Move” pruža se prilika najmanje 5000 mladih građana da sami ili sa svojim razredom na održiv način putuju u druge zemlje EU-a. Ova jednokratna inicijativa, pokrenuta povodom 30. godišnjice programa Erasmus, u skladu je s dva prioriteta Komisije: vratiti fokus na mlade u Europi i olakšati mobilnost građana EU-a, posebice mobilnost s niskom raznom emisija", kaže se u priopćenju Europske komisije.

Inicijativu će moći iskoristiti svi školski razredi s učenicima u dobi od 16 godina i više koji sudjeluju u eTwinningu.

eTwinning služi kao platforma za školsko osoblje, primjerice nastavnike, ravnatelje ili knjižničare, preko koje mogu komunicirati, surađivati i razvijati projekte kao dio europske obrazovne zajednice. Na taj način eTwinning promiče suradnju škola i učenika, a nastavnicima pruža priliku za besplatno i kontinuirano stručno usavršavanje putem interneta. Platforma je već povezala više od 450 000 nastavnika.

eTwinning pokrenut je 2005. kao glavna aktivnost u okviru Programa e-učenje Europske Komisije te je od 2014. sastavni dio europskog programa za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport Erasmus+.

Kopirati
Drag cursor here to close