Narodna princeza

Ni 20 godina nakon smrti ne blijedi sjaj princeze Diane

Lifestyle / Zdravlje | 26. 08. 2017. u 08:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od televizijskih dokumentaraca i osobnih sjećanja njezinih sinova do novih teorija zavjere o nesreći u Parizu, princeza Diana, 20 godina nakon smrti, ponovo je naslovnicama medija.

Diana je poginula 31. kolovoza 1997., kada se automobil u kojem je bila zajedno s ljubavnikom Dodijem al-Fayedom zabio u stup pariškog tunela, bježeći od paparazza koji su ih slijedili na motorima.

Prva supruga prestolonasljednika Charlesa, Diana je bila sjajna princeza u središtu kraljevske sapunice igrane pred svjetlima medija, što ju je vjerojatno pretvorilo u najpoznatiju ženu na svijetu. Njezina smrt izazvala je najveći javni izljev tuge u modernoj britanskoj povijesti, piše HRT.

Prijašnje godišnjice njezine smrti prolazile su s manje pažnje, sugerirajući da je "narodna princeza", kako ju je nazvao tadašnji premijer Tony Blair, ponešto izgubila od svoje privlačnosti. Ali kako se približava 20. godišnjica pariške nesreće, Diana se vraća u fokus.

Jedan od razloga je i taj što prinčevi William i Harry sve otvorenije govore o traumi gubitka majke. U dokumentarcima prikazanima u posljednjih pola godine, William (35) je rekao da je šok izazvan majčinom pogibijom i dalje u njemu, dok je tri godine mlađi Harry kazao da je u svojim dvadesetim godinama potražio stručnu pomoć kako bi se mogao nositi s gubitkom.

Nasljeđe: Monarhija 21. stoljeća

Gotovo 10 milijuna Britanaca gledalo je taj dokumentarac, a drugi, nazvan "Diana In Her Own Words" i prikazan ranije u kolovozu, gledalo ih je još 3,5 milijuna, što je bila najgledanija emisija na Channel 4 ove godine. Tada su na britanskoj televiziji prvi put prikazani razgovori Diane i njezinog terapeuta o seksualnom životu s Charlesom i tuzi izazvanoj raspadom njihova braka.

Slične emisije prikazane su ili se pripremaju i u Americi, gdje je Diana imala mnogo obožavatelja od bajkovita vjenčanja s Charlesom 1981. pa sve do smrti. Oko 33 milijuna Amerikanaca gledalo je njezin pogreb 1997.

Dani nakon njezine pogibije bili su najmračniji u dugoj vladavini kraljice Elizabete II., popularnost monarhije uzdrmana, mnogi Britanci ljutiti načinom na koji se kraljevska obitelj ophodila prema Diani. Taj je animozitet posebno bio usmjeren na princa Charlesa i njegovu ljubavnicu, a kasnije suprugu Camillu Parker Bowles.

Otvaranje starih rana

To potvrđuje i nedavna anketa agencije ICM i lista Sun koja je je pokazala da samo 22 posto ispitanika želi Charlesa za kralja. Ostali smatraju kako bi kruna trebala preskočiti naraštaj i biti stavljena na Williamovu glavu. Također, samo ih 27 posto želi ikakvu kraljevsku titulu za Camillu Parker Bowles.

"Sjećanje može otvoriti stare rane i otvara ih", rekla je Seward. Ali smatra da će to jenjati nakon prolaska godišnjice Dianine smrti. "Ljudi brzo zaboravljaju i ne vjerujem da ovo ima ikakva trajnijeg učinka".

Umjesto toga, ona i drugi komentatori ističu da je Dianino trajno nasljeđe otvorenija kraljevska obitelj. "Ona je počela, a njezina dvojica sinova nastavljaju odvoditi monarhiju u 21. stoljeće. To je njezina budućnost", kazala je.

Kopirati
Drag cursor here to close